LAZOVIĆ OPLEO PO BIVŠIM DRUGOVIMA: „Imamo SDP koji je nekada bila vodeća stranka, a lošim potezima je ojačala Narod i pravdu i Našu stranku te spala na četvrto mjesto…“

Član Predsjedništva SPD-a i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine Miro Lazović bio je gost na N1 televiziji.

  • Politika

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

Lazović je prvo komentirao misu u Sarajevu:

"Ono što se desilo u Sarajevu je samo reakcija na pokušaj da se iz susjedne Hrvatske u BiH prebaci misa za Bleibrug na način da problem koji postoji duže godina i Austrija se distancirala, a u ovom trenutku Hrvatska nije smjela kao predsjedavajuća EU obilježavati to. Našli su način da to prebace u Sarajevo. To je pokušaj reinkarnacije poraženih ideologija koje je NDH proizvela u Sarajevu od 1941. do 1945. i opravdani revolt građana koji su se dostojanstvenom šetnjom suprotstavili tim ideologijama", rekao je Lazović.

Istaknuo je kako je simptomatično da Hrvatska u ovom trenutku još nije sposobna da napravi jasnu distancu između Bleiburga i partizana te da nije u stanju da se odvoji od ekstremne desnice.

Komentirajući lokalne izbore koji trebaju biti održani ove godine u BiH, Lazović je rekao kako je Centralna izborna komisija morala raspisati izbore po Ustavu i izbornom zakonu, ali da zbunjuje to što nisu precizirale jasne rokove za političke stranke.

"Čeka se 22. maj da se vidi da li je Parlament omogućio finansiranje izbora. Ukoliko ne bude, onda će oni biti prolongirani za novembar. Treba raditi na tome kao da će izbora biti. Treba učiniti sve da bude izbora, ali postavlja se pitanje da li BiH može izdržati konstantne političke utakmice svake dvije godine. Tako da u ovih 25 godina BiH nije izašla iz izbornih kampanja. Praksa pokazuje da treba spojiti lokalne i opće izbore", rekao je Lazović.

Govoreći o ljevici, kazao je kako je ona razmrvljena i nestabilna te da je treba ujediniti.

"Imamo SDP koji je nekada bila vodeća stranka, a lošim potezima je ojačala Narod i pravdu i Našu stranku te spala na četvrto mjesto. Pripadam ljudima koji smatraju da socijaldemokratija treba da se okuplja kao zdrava politička opcija koja će imati glavu i rep i iskustvo i mladost te građnima BiH ponuditi odgovornu političku opciju koja nije populistička", rekao je Lazović za N1.

Kazao je kako su SDP, NiP, Naša stranka i stranka Ibrahima Hadžibajrića već dogovorili zajednički nastup na izborima u Sarajevu te da će tako ujedinjeni biti veliki konkurent vladajućoj stranci.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...