ONI KOJI SU GLEDALI NISU MOGLI DA VJERUJU: Utakmica života Stipe Pletikose i najbesramnija krađa za Tuđmanov klub

Na današnji dan, 19. maja 1999., na Maksimiru je odigran jedan od najkontroverznijih derbija u povijesti HNL-a.

  • Sport

  • 19. Maj 2020  

  • 0

Hajduk je stigao u Zagreb kao prvi na ljestvici, ispred Croatije i Rijeke. U tom trenutku sve tri momčadi su pucale na naslov i na Maksimiru se očekivala velika borba. Utakmica je završila 1:1, za Modre je u 26. zabio Josip Šimić, dok je Hrvoje Vuković nakon katastrofalne pogreške obrane Croatije postavio konačan rezultat. Kako je Rijeka slavila u gostima kod Dragovoljca, dva kola prije kraja momčad Nenada Gračana izbila je na čelo ljestvice.

Ipak, nakon utakmice na Maksimiru ostali su repovi. Najmanje se poslije pričalo o nogometu. Susret je obilježilo katastrofalno suđenje suca Novaka iz Varaždina, koji je svih 90 minuta besramno navlačio za klub Franje Tuđmana. Suđenje je bilo toliko sramotno da je, tako se pričalo, doajen hrvatskog sportskog novinarstva, pokojni Darko Tironi, ljut zbog viđenog, rekao kako neće više navijati za klub iz Maksimira. Drugi detalj koji se pamti i više od dva desetljeća kasnije je čudesna rola Stipe Pletikose, koji je nestvarnim obranama uništio napadače Croatije.

Pletikosa je susret počeo na klupi, a na teren je ušao u 29. minuti nakon što je prvi splitski vratar Tonći Gabrić isključen kad je, nedugo nakon vodstva Zagrepčana, izvan 16 metara zaustavio Josipa Šimića i tako spriječio gotovo siguran novi pogodak tada mladoga maksimirskog napadača. Nakon Gabrićeva je isključenja na klupu preselio Mate Baturina, a među vratnice stao Pletikosa. Pletikosa je u izvještaju utakmice u svim medijima dobio čistu desetku. Tonći Grabrić nikad više nije stao među vratnice, bila je to njegova posljednja utakmica u karijeri, a od tog dana Pletikosa se nametnuo kao budućnost splitskog i hrvatskog nogometa.

alt

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...