WASHINGTON POST RASKRINKAO TRUMPA: Američki predsjednik se kocka s vlastitim zdravljem zbog nadolazećih izbora, evo šta sve radi…

Fred Hiatt, kolumnista i urednik "The Washington Posta", konstatira da se američki predsjednik Donald Trump kocka sa zdravljem nacije radi svog reizbora, ali i da mnoge Amerikance ne iznenađuje to što on svoje dobrobiti stavlja iznad dobrobiti nacije.

  • Svijet

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 1

Dodaje da Trump žustro i na rizične načine potiče ljude širom zemlje da ignoriraju javnozdravstvene smjernice o ograničavanju širenja koronavirusa i nastave s društvenim životom i radom.

Hiatt napominje da se Trump ne brine o nošenju maske i pozdravlja svaku sabotažu urednog ponovnog otvaranja. Čak je i likovao kada je Vrhovni sud Wisconsina ukinuo naredbe da se ostane kod kuće.

Takva Trumpova nesmotrenost i prkošenje smjernicama administracije dovode do rizika od izbijanja novog talasa epidemije. To neće dovesti samo do više hiljada smrtnih slučajeva, već i do daljnjeg razaranja ekonomije.

Razne teorije

Dodaje da postoje razne teorije o ovom naizgled samodestruktivnom ponašanju. Neki kažu da Trump ne može razmišljati dalje od naslovnica sutrašnjeg dana ili dionica na berzi te da njegova potreba za trenutnim zadovoljstvom zamračuje njegovu sposobnost planiranja unaprijed.

Neki vjeruju da ga stalna glad za preljubom tjera na iracionalnost i da je nestrpljiv da čuje glasove gomile koja ga podržava.

Autor piše da sve te teorije mogu sadržavati neku istinu, ali da potcjenjuju Trumpovu lukavštinu i cinizam.

Dodaje da postoji još jedna teorija koja kaže da su Trump i njegov tim prije nekoliko sedmica shvatili da značajno gube od Joea Bidena pa su počeli optuživati Kinu kao neprijatelja i prozivati Bidena kao simpatizera komunizma.

Optužbe i klevete

Napominje da su pojačali svoje klevete protiv demokratskog kandidata i optužili ga da je slab i kukavica, jer slijedi javnozdravstvene smjernice. Navodi i da će Trump i njegov tim nastaviti s ovim napadima, ali također shvataju da takvu priliku neće imati još dugo ako se ekonomija nastavi urušavati.

Hiatt smatra da je Trump, protivno zdravom razumu, počeo agitirati da se građani vrate na posao, u nadi da će se preduzeća ponovo otvoriti i da neće doći do drugog talasa epidemije, barem dok izbori ne prođu. Ako se talas pojavi prerano, Trump će onda izgubiti, napisao je Hiatt.

Zaključuje kako bi trebalo biti šokantno to što se predsjednik kocka sa zdravljem američkog naroda radi boljih izgleda za reizbor. No, još je šokantnije da to ne predstavlja nikakvo iznenađenje od Trumpa. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...