JOHANNES HAHN POSLAO PORUKU BH. POLITIČARIMA: „Zapadni Balkan pripada Evropi, integracija u EU zasniva se na zaslugama…“

Komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn poručio je kako Zapadni Balkan pripada Evropi.

  • Politika

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 0

U razgovoru za hrvatski portal Express Hahn je, između ostalog, odgovorio i na pitanje hoće li proces proširenja Evropske unije biti odgođen na duži period i šta ima da poruči liderima Sjeverne Makedonije, BiH ili Srbije.

– Potpuno suprotno! Već prošlog mjesecaVijeće Evrope je odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom uprkos krizi s virusom korona. Reprogramiranjem finansijskih sredstava i dodatnim mjerama, poput ukidanja zabrane na izvoz medicinskih proizvoda, jasno pokazujemo kako Zapadni Balkan pripada Evropi. Stoga poručujem našim prijateljima s Balkana da nastave s reformama na svom putu prema EU – rekao je.

Hahn je naglasio da će svi napori biti priznati.

– Integracija Zapadnog Balkana u EU je proces koji se zasniva na zaslugama i kao takav je u istinskom interesu EU. Radi se o izvozu stabilnosti umjesto uvoza nestabilnosti – dodao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...