OVO SIGURNO NISTE PROBALI: Napravite izvrsnu pitu od piletine i oduševite ukućane… (VIDEO)

Današnji ukusni obrok nastaje za 100 minuta, donosimo recept za 4 osobe.

  • Gastro

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 0

SASTOJCI

450 g pilećeg filea

450 g miješanog povrća

250 g gotovog prhkog tijesta

60 g maslaca

100 ml bijelog vina

1 glavica luka

1 režanj bijelog luka

25 g brašna

150 ml mlijeka

500 ml povrtnog temeljca

1 kašikica sušenog mažurana

1 jaje

muškatni oraščić

sol

bijeli biber

PRIPREMA

U tavu, na ugrijanu polovicu maslaca, dodamo pileće filete narezane na trakice, začinimo solju, naribanim muškatnim oraščićem, ulijemo bijelo vino i kuhamo na laganoj vatri, okrećući meso. Kada tekućina na pola ispari, tavu maknemo s vatre.

U drugu tavu, na ugrijani preostali maslac, dodamo sjeckani luk, protisnuti bijeli luk, posolimo, promiješamo i pržimo dok povrće malo na omekša. Zatim dodamo brašno, promiješamo i pržimo do svijetlosmeđe boje.

Potom začinimo sušenim mažuranom, bijelim biberom, ulijemo mlijeko i kratko kuhamo, stalno miješajući.

Kada se umak počne zgušnjavati, začinimo s malo muškatnog oraščića i postepeno ulijevamo 200 ml povrtne juhe, stalno miješajući. Kada dobijemo baršunasti umak, tavu maknemo s vatre.

U vatrostalnu posudu premjestimo kuhanu piletinu, prelijemo s polovicom umaka, prekrijemo mješavinom kuhanog povrća i prelijemo preostalim umakom.

Vatrostalnu posudu prekrijemo gotovim svježim prhkim tijestom, odrežemo višak, rubove tijesta stisnemo s rubom vatrostalne posude i tijesto premažemo umućenim jajetom.

Sve zajedno stavimo peći tridesetak minuta na 200°C.

Gotovo jelo ostavimo da odstoji desetak minuta i možemo ga poslužiti.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...