PROCURIO VIDEO NOVOG AMERIČKOG MOĆNOG ORUŽJA: Helikopteri Black Hawk lansiraju dronove kamikaze, evo i dokaza… (VIDEO)

Američka vojska uspješno je obavila niz testova koji su pokazali izvedivost lansiranja bespilotnih letjelica direktno s helikoptera Black Hawk.

  • HiTec

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 0

S helikoptera je lansirana letjelica koja je potom obavljala neovisne izviđačke misije i slala videoprijenos uživo posadi helikoptera. Ovo je samo jedna u nizu mogućih primjena "air launched effects" (ALE) programa, koji bi trebao posadi helikoptera dati dodatne mogućnosti u borbi i povećati im izglede za preživljavanje uz pomoć pomoćnih bespilotnih letjelica.

Dronovi se u ovom sistemu s helikoptera lansiraju iz posebne bočno postavljene cijevi. Katapultiraju se prema naprijed, a jedan od glavnih izazova im je izbjeći snažne zračne struje koje proizvodi rotor helikoptera, a koje bi ih lako mogle pogurati prema dolje i izbaciti iz putanje.

Testiranje tehnologije pokazalo je da je na ovaj način moguće lansirati, naprimjer, dron ALTIUS (Air-Launched, Tube-Integrated, Unmanned System) 600, sa sklopivim krilima, propelerskim pogonom i ugrađenim sistemom videonadzora, koji može kasnije autonomno sletjeti na bilo koju ravniju površinu na tlu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...