MANJE JE LOŠE NEGO ŠTO SMO OČEKIVALI: Uprkos pandemiji, BiH povećala izvoz hrane i struje!

Ekonomski pokazatelji Bosne i Hercegovine za prva četiri mjeseca ove godine, dakle u jeku pandemije koronavorusa, nisu tako loši kako smo očekivali i kako su ekonomski stručnjaci prognozirali.

  • Ekonomija

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 0

Izoz BiH jeste pao, ali je još više opao uvoz pa ukupni trgovinski bilans, iako lošiji nego godinu ranije u istom razdoblju, nije posve tragičan.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je tri milijarde i 325 miliona KM, što je za 12,7 posto manje nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio pet milijardi i 421 milion KM, što je manje za 14,8 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61,3 posto, što je tek za nijansu lošije nego godinu ranije.

Dva su sektora zaslužna da ukupna ekonomska slika ne bude posve tamna. Riječ je o proizvodnji i izvozu hrane te električne energije. U te dvije oblasti postignuti su čak i mnogo bolji rezultati nego godinu ranije u istom periodu.

Bosna i Hercegovina je za period januar - april izvezla hrane i živih životinja u vrijednosti od 196,5 miliona KM, što je za 19,4 posto više nego u istom periodu godinu ranije, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najveću stavku u izvozu hrane čini izvoz voća i povrća, koji je imao vrijednost od 49,7 miliona KM. U odnosu na isti period lani, registrovan je rast od 2,2 posto.

Najveći porast zabilježen je kod izvoza mesa i mesnih proizvoda, kao rezultat obnovljenog izvoza svježeg i rashlađenog mesa u Tursku. Izvoz je za 141,8 posto veći nego prošle godine i za četiri mjeseca ove godine dostigao je vrijednost od 34,9 miliona KM.

Snažno je porastao izvoz kafe, čaja, začina (44,5 posto), a veoma visok rast zabilježila je domaća mlinsko-pekarska industrija te je rast izvoza žitarica i proizvoda od žitarica imao povećanje u odnosu na prošlu godinu od 35,7 posto.

Jednako dobri rezultati ostvareni su u proizvodnji i izvozu električne energije.

Bosna i Hercegovina je za period januar - april 2020. godine izvezla struje u vrijednosti od 227,7 miliona KM, što je povećanje za 8,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.

Samo u aprilu, izvoz električne energije bio je vrijedan 49,8 miliona KM.

Istovremeno, osjetno su smanjene potrebe za uvozom električne energije, koji je za četiri mjeseca bio manji za 80,3 posto nego u istom periodu lani. Uvoz električne energije u periodu januar - april bio je svega 24,2 miliona KM.

Ovo bi mogla biti rekordna godina po izvozu struje. Naime, BiH je u cijeloj 2019. godini izvezla električne energije u vrijednosti od 574,8 miliona KM, dok bi pri ovom trendu izvoz struje u 2020. godini mogao premašiti 700 miliona KM. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...