HDZ BiH PISAO EPP-u I TUŽAKAO SDA: "Kreiraju tenzije, nesigurnost i zabrinutosti"

Međunarodni sekretar HDZ-a BiH Josip Brkić pisao je Antoniju Lopez-Isturizu, glavnom sekretaru Europske pučke stranke (EPP).

  • Politika

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 1

Međunarodni sekretar HDZ-a BiH u pismu se osvrnuo na događanja i misu održanu 16. maja u Sarajevu za nevino stradale žrtve Križnog puta u Bleiburgu te reakcije koje su uslijedile nakon toga.

Brkić se pozvao na usvojenu Rezoluciju Europskog parlamenta o 80. godišnjici početka Drugog svjetskog rata i njene važnosti za europsko sjećanje i budućnost. Podsjetio je da se sjećanje na tragičnu prošlost mora održati živim kako bi se odala počast žrtvama, osudili počinioci i pripremio teren za pomirenje, bazirano na istini i sjećanju. 

Međunarodni sekretar HDZ-a BiH izrazio je zabrinutost zbog pojedinih postupaka funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA), posebno otvorenog poziva za otkazivanje mise. Kako je i sam kardinal Puljić kazao, od njega je gradonačelnik Sarajeva tražio da odustane od mise za žrtve Bleiburga te je dobijao i razne prijetnje.

Takve akcije ne doprinose povjerenju i međusobnom razumijevanju, dijalogu i miru među narodima u BiH, niti doprinose jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, što je u skladu s našim Ustavom, već naprotiv, kreiraju tenzije, nesigurnost i zabrinutosti“, naglasio je Josip Brkić, međunarodni sekretar HDZ-a BiH.

Brkić je u svom pismu istaknuo da je BiH uvijek bila stjecište kultura, jezika i religija. No, posljednji događaji potkopavaju otvorenost društva za vjerske slobode, toleranciju i međusobno uvažavanje. 

Međunarodni sekretar HDZ-a BiH zamolio je glavnog sekretara EPP-a da o stavovima i zabrinutosti HDZ-a BiH upozna politička tijela EPP-a u Bruxellesu, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...