ŠVEDSKA DOBILA PRVU JAVNU MOBILNU 5G MREŽU: Četiri puta brži internet od dosadašnjeg

Švedska je, prema medijskim izvještajima, dobila prvu javnu mobilnu mrežu nove generacije (5G), objavila je grupa "Tele2", pretekavši tako u posljednjim metrima utrke konkurentske kompanije "Teliju" i "Ericsson".

  • HiTec

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 1

Potrošači u Stockholmu mogu tako od nedjelje pretraživati internet 5G brzinom, dok će oni u Göteborgu i Malmöu morati pričekati do 24. juna. Nakon toga, "Tele2" širit će postepeno mrežu i na ostatak zemlje.

Većina pametnih telefona još nema kapacitet za 5G brzinu. Mreža nove generacije omogućava brzinu internetskog pretraživanja od jednog gigabita po sekundi, što znači da je čak četiri puta brža od današnje 4G mreže, podsjećaju u "Tele2".

Kompanija je aktivirala 5G mrežu dan prije konkurenata "Telije" i "Ericssona", koji to planiraju napraviti u ponedjeljak, piše list "Dagens Nyheter". 

(Jutarnji.hr/SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...