SAFET SUŠIĆ SE NE SLAŽE S HADŽIBEGIĆEM: "Jugoslavija bi se raspala i da smo bili svjetski prvaci"

Legenda Sarajeva, Paris Saint Germaina i nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine Safet Sušić priznao je da je, kad god je imao priliku da dođe u Banju Luku, bio oduševljen gradom na Vrbasu.

  • Sport

  • 26. Maj 2020  26. Maj 2020

  • 0

Legendarni Pape u razgovoru za Sportski žurnal najprije je bio obradovan pozivom dopisnika beogradskog lista iz Banje Luke.

“Pozdrav za Banjaluku, kojom sam uvijek bio oduševljen kada dođem”, rekao je na početku razgovora Sušić, a potom dodao:

“Vidio sam intervju Milana Jovanovića koji ste mi poslali na Viber i obradovali ste me. Uvijek kad čovjek tako nešto pročita o sebi, bude ispunjen zadovoljstvom i lijepim utiscima. Drago mi je da sam bio idol jednom mlađem igraču i to saznanje me pričinjava ispunjenim i srećnim, bilo da se radi o fudbalerima koji su igrali u moje vrijeme ili poslije mene, velika je to stvar.”

Legenda jugoslavenskog fudbala potom se prisjetila Mundijala 1990. godine u Italiji i eliminacije u četvrtfinalu od Argentine.

“Uhhh, bolna rana. Mislim da nije bila sramota izgubiti od takve reprezentacije kao što je tada bila Argentina, pogotovo s (Diegom) Maradonom i (Claudiom) Caniggijom. Objektivno, tu utakmicu mogli smo da pobijedimo da nije bilo ranog isključenja Refika Šabanadžovića u 30. minuti. Iako smo, uključujući i produžetke, igrali 90 minuta s igračem manje na terenu, favorizovana Argentina ništa nije bila bolja od nas. Imali smo tu nesreću da ostanemo s igračem manje, ali i u tim uslovima smo uspjeli da ne primimo gol, što je bio podvig. Onda su došli penali i lutrija, sreća je stala uz Južnoamerikance”, kazao je Sušić.

Pape, ipak, ne vjeruje da bi "Plavi" postali prvaci svijeta da su uspjeli da preskoče Argentince.

“Poslije te utakmice, bilo je prisutno razočarenje na sve okolnosti koje su viđene, ali je veliki uspjeh doći u četvrtfinale Prvenstva svijeta. Mislim da je švicarski sudija Kurt Retlisberger pogriješio kod dodjeljivanja dva žuta kartona Šabanadžoviću, jedan od njih nije bio… Presudio je autoritet Maradone. Sudbina je tako htjela. Argentina je igrala finale i poražena je od Nijemaca, s kojima smo mi otvorili takmičenje u našoj grupi, ne baš pohvalno”, govori Pape.

Sušić se nije složio ni s konstatacijom Faruka Hadžibegića (selektor Crne Gore) da se “Jugoslavija ne bi raspala da je 1990. godine postala šampion svijeta”.

“Faruk je neviđeni optimista, veliki. Ne vjerujem da bi se išta promijenilo i da smo bili prvaci svijeta. Već su se prije toga desile neke stvari koje su najavljivale da će sve da bude vrlo loše. Sjećam se Zagreba i utakmice s Holandijom kada je čitav ‘Maksimir’ navijao za goste, a nama zviždao. Bilo je to poslije one utakmice Dinamo – Crvena zvezda na kojoj su tenzije prešle fudbalske granice. Nagovještaji su, zaista, bili loši…”, zaključio je legendarni fudbaler Sarajeva i PSG-a.

Igračku karijeru završio je 1992. godine u francuskom Red Staru. U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je 54 utakmice i postigao 21 gol.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...