IZ SREBRENICE NAJAVLJUJU VELIKE PROMJENE: Marš mira i sjećanje na ubijene u genocidu bit će obilježeni, ali…

Zbog novonastale situacije u vezi sa širenjem nove vrste koronavirusa, Marš mira 2020. godine neće biti organiziran u istom kapacitetu kao prethodnih godina.

  • Društvo

  • 26. Maj 2020  26. Maj 2020

  • 1

Marš mira, koji je, uz komemoraciju i dženazu žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida, okupljao je prethodnih godina ljude iz različitih dijelova svijeta, koji su na ovaj način željeli odati poštu žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, prenosi Anadolija.

"Prinuđeni smo ovogodišnji Marš mira obilježiti simbolično i smanjiti broj učesnika kako bismo ispoštovali mjere koje su donesene s ciljem zaštite građana. Naša obaveza je da poštujemo sve naredbe nadležnih institucija i, shodno tome, u Maršu mira 2020. učešće mogu uzeti isključivo preživjeli iz Marša smrti 1995. godine, odnosno 100 učesnika", rekao je predsjednik Pododbora za Marš mira Munir Habibović.

Čuvanje sjećanja

Marš mira jedna je od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

Trodnevno pješačenje, koje se organizira od 2004. godine u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i njenoj okolici.

Marš mira za preživjele simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja genocida u Srebrenici.

Prethodnih godina u maršu je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...