VUČIĆ DOBIO ŠAMARČINU OD DIREKTORA WHO-a: Vučić: "Proizvodimo hlorokin - liječimo koronu!", WHO: "Hlorokin nije za liječenje korone,opasan je..." (VIDEO)

Vučić je 17. aprila na svom Instagram profilu objavio vijest da će Srbija početi sa proizvodnjom lijeka protiv korone.

  • Regija

  • 26. Maj 2020  26. Maj 2020

  • 1

Nakon više od mjesec dana, od kada je predsjednik Aleksandar Vučić objavio da je u "Galenici" počela proizvodnja lijeka - hlorokina protiv koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su obustavili njegovo testiranje iz bezbjednosnih razloga.

 

Naime, Vučić je 17. aprila na svom Instagram profilu objavio vijest da će Srbija početi sa proizvodnjom lijeka protiv korone.

- Upravo počela proizvodnja hlorokina u Srbiji, ključnog lijeka u borbi protiv COVID-19! Bravo za Galeniku i srpske radnike - napisao je on.

A sutradan, na konferenciji za medije i nastavio na ovu temu:

-  Ja ne znam šta sadrže ti lijekovi, ni koje su sirovine. Pitao sam ljekare, svi su rekli da je osnova našeg liječenja, kao i svuda u svijetu. Moj posao je bio da se to obezbjedi. Pronašli smo sirovinu i napravili 50.000 kutija, što je više nego dovoljno za sada, ali i za budućnost. A nabaviće se i još ako bude potrebno, kako bi se nastavilo sa njegovom proizvodnjom.

 Čak je i premijerka Brnabić 21. aprila obišla farmaceutsku kompaniju "Galenika", koja je proizvela prvih 372.000 tableta hlorokina i zahvalila se "Galenici", koja je u vlasništvu brazilske kompanije "EMS" i istakla da je za nekoliko dana, zahvaljujući receptu koji je dobijen iz brazilske kompanije, "Galenika" uspjela da naruči, dopremi i proizvedu pomenuti lijek.

- Premijerka je, izražavajući zahvalnost na donaciji brazilskoj kompaniji, poručila da će hlorokina biti dovoljno ne samo za liječenje u ovom trenutku, već i za eventualni novi talas epidemije - pisalo je tada u saopštenju Vlade Srbije.

Prošlo je više od mjesec dana od kada je "Galenika" počela sa proizvodnjom. Međutim, SZO je danas saopštila da će obustaviti testiranje hidroksihlorokina, na pacijentima zaraženim koronavirusom iz bezbjednosnih razloga.

 Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus FOTO: BetaGeneralni direktor SZO 

SZO je već ranije preporučila da se ne koristi hidroksihlorokin, kao i da ona "aktivno prati aktuelna klinička ispitivanja koja se sprovode kao odgovor na COVID-19, uključujući studije koje se bave upotrebom hlorokina i njegovog derivata, hidroksiklorokina, za lečenje i/ili prevenciju".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...