NIJE MU MOGAO OPROSTITI: Objavljen snimak Jordana kako slaže Dream Team, nije htio jednog igrača

"Uz Magica, Isiah Thomas je za mene najveći plejmejker u NBA ligi, ali kao čovjek je šup**'', kazao je Michael Jordan u jednoj epizodi megauspješnog dokumentarnog serijala "Posljednji ples".

  • Sport

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Rivalitet Detroit Pistonsa i Bullsa obilježio je konac osamdesetih i početak devedesetih. Thomas i Bad Boysi su tri godine zaredom izbacivali Jordana iz play-offa (dva puta su bili prvaci NBA lige), ali je 1991. Chicago napokon prekinuo taj niz i  metlom počistio (4:0) Pistonse na putu do svoje prve krune.

Upravo je ta posljednja, četvrta utakmica finala Istoka 1991. odredila odnos dvojice velikana. Jordan je, naime, prelazio preko grubosti Ricka Mahorna, Billa Laimbeera i Denisa Rodmana, ali ono preko čega nije mogao prijeći je potez ekipe Pistonsa sedam sekundi prije kraja četvrte utakmice. Pistonsi su se pokupili s terena i nisu čestitali Bullsima. Navodno je to predložio nasilni siledžija Laimbeer, ali Thomas je bio vođa te ekipe i Jordan mu to nikad nije oprostio.

Mržnja je bila tolika da je Jordan uvjetovao svoj nastup u Dream Teamu nepozivanjem Thomasa. Mada je selektor SAD-a bio trener šampionskih Pistonsa i Thomasov učitelj Chuck Daly, bek Detroita nije otišao na Igre u Barcelonu.

Jordan je u "Posljednjem plesu" to negirao, tvrdio je da nema veze s nepozivanjem Thomasa, ali ga snimak koji su danas objavili američki mediji, demantira.

Jordan je razgovarao s Jackom McCallumom, novinarom s 30-godišnjim iskustvom koji je izvještavao za "Sports Illustrated" te članom košarkaške Kuće slavnih kao dobitnik nagrade Curt Gowdy za pisano novinarstvo. McCallum je s Jordanom razgovarao u podcastu The Dream Team Tapes, koji je dio mreže Diversion Podcasts. Audiozapis je danas prenio NBC.

"Nazvao me Rod Thorn (tada član odbora Američkog košarkaškog saveza, koji je birao igrače za Dream Team), a ja sam mu najavio da neću igrati u Barceloni ako će u reprezentaciju biti pozvan Thomas. Thorn je odgovorio kako Isiah neće biti pozvan zato što ga tamo ne želi ni Charles Barkley," rekao je Jordan u razgovoru koji je objavljen.

(Index.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...