ŠTA JE BIO STVARNI CILJ MISE ZA BLEIBURG: Kako su džihadisti s crvenim petokrakama zlostavljali nadbiskupsku nejač

Svjesni osjetljivosti koju među građanima Sarajeva budi Drugi svjetski rat, u kojem je pod ustaškim i nacističkiom teororom ubijeno više od10.000 Sarajlija, misom za Bleiburg imali su za cilj proizvesti incident koji bi poslužio kao povod da se plasira slika kako katolici u većinski muslimanskom gradu bivaju napadnuti tokom održavanja svojih misa, tj. da su im usred Evrope i ona elementarna kršćanska prava i život ugroženi.

  • Društvo

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 4

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

Ne smiruje se bura u društvu nastala usljed organizovanja mise Katoličke crkve za pale žrtve Bleiburga.

Predsjednik Federacije BiH, HDZ-ovac Marinko Čavara uputio je prije nekoliko dana otvoreno pismo neimenovanim funkcionerima Evropske unije, u kojem, koristeći upravo navedenu misu kao povod, poziva ovu organizaciju da zaštiti navodno ugrožena ljudska prava Hrvatima i katolicima u BiH.

Prethodno je Željana Zovko, HDZ-ova zastupnica u Evropskom parlamentu, tražila i službenu reakciju od Evropske unije zbog "ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Puljiću", koji je, zbog održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu prošle subote, bio "žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja".

Evropskoj narodnoj stranci pisao je i sekretar HDZ-a Josip Brkić koji je za navodne pritiske na Katoličku crkvu i proteste protiv blajburške mise direktno optužio SDA i tražio reakcije prema ovoj stranci, koja je, također, član EPP-a.

Naravno, treba li spominjati da HDZ-ovi stranački mediji i intelektualci već danima vode hajku protiv Sarajeva i Bošnjaka u cjelini, tvrdeći da je u glavnom gradu BiH izvršen napad na Hrvate i katolike kojima su ljudska prava dubinski ugrožena te stavljajući antifašističke proteste protiv mise za Bleiburga čak i u kontekst „džihadističkog napada“, „pokušaje nasilnog nametanja Šerijata“, „protjerivanje katolika“ i slično.

تغريدات الوسائط عن طريق Danijal Hadžović ...

Problem u svemu je, međutim, što se nikakva vrsta napada na Katoličku crkvu i vjernike koji su prisustovali misi, bilo verbalni ili fizički, nije desila. Katolička crkva na kraju je misu u sarajevskoj Katedrali održala mirno i bez incidenata, dok je na drugoj strani nekoliko hiljada građana Sarajeva mirno i dostojanstveno održalo proteste protiv odavanja počasti za ustašku vojsku koja je iza sebe ostavila najmonstruoznije zločine u Drugom svjetkom ratu.

Dakle, o kakvom tu napadu i ugrožavanju katolika i Hrvata u Sarajevu govore HDZ-ovci i njihovi medijski i kvaziintelektualni trabanti?

Kakva je tačno veza „džihadizma“ i demonstranata koji, ako su i pokazivali neke simbole, to su bile crvene zastave i petokrake, dakle simbole prošlog socijalističkog sistema čiji bilo kakav džihadizam i islamizam sigurno nije jedan od sastavnih elemenata?

Istina jeste da je sarajevska policija preventivno i profesionalno ogradila prostor Katoličke crkve kako bi spriječila bilo kakve potencijalne incidente. Upravo su ovu činjenicu Čovićevi opskurni mediji i „analitičari“ koristili kao svojevrsnu metaforu za tvrdnju da su katolici u Sarajevu smješteni u „koncentracioni logor“. Policijsko osiguranje nekog skupa ili prostora praksa je kad god postoji iole veća prisutnost ljudi ili mogućnost incidenata. Uostalom, MUP KS štitio je prošle godine i prvu paradu ponosa u Sarajevu, pa organizatorima ili bilo kome nije palo na pamet to prikazati kao ugroženost prava ili „napad“ na učesnike povorke, nego upravo onako suprotno – zrelo i odgovorno ponašanje države koja štiti prava svojh građana.

No, upravo činjenica da ključni HDZ-ovi protagonisti hladno i ciljano plasiraju laž o navodnim napadima na Hrvate, pa to još  stavljaju i u kontekst nekakvog islamizma i džihadizma, pokazuje šta je bio stvarni cilj mise za Bleiburg, naprasno organizovane u Sarajevu.

Faktor | Završen protest antifašista u Sarajevu, nije bilo incidenata
(Sarajevska "džihadistkinja" pozira uz tradicionalni islamski pozdrav)

Riječ je, evidentno, o planu skrojenom u nekom od obavještajnih centara čiji su Vinko Puljić i Katolička crkva bili samo izvršioci, a koji je na istoj frekvenciji s planovima o vrbovanju selefija od strane SOA-e radi vršenja terorističkih napada u BiH, plasiranja teza o 10.000 džihadista sa sirijskog ratišta koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu ili tvrdnji Dragana Čovića da Bošnjaci planiraju stvoriti islamsku državu.

Namjera je, ukratko, o Bošnjacima stvoriti sliku stranog elementa u Evropi, čije je vjerovanje i način života suprotstavljeno evropskim vrijednostima, koji je sklon terorizmu, priželjkuje stvaranje islamske države i koristi svaku priliku da vrši napade i diskriminaciju nad kršćanima. To ima za cilj kako stavljanje mete Bošnjacima na leđa u evropskom i zapadnom okruženju, tako i diskreditovanje i samih zahtjeva probosanskih opcija za kretanje BiH u većoj mjeri prema modelu građanske države, koji je upravo najviša evropska demokratska vrijednost. Ta politička i ljudska diskreditacija Bošnjaka i probosanske opcije, nadaju se druge strane, otvorila bi put ka većem uvažavanju za HDZ-ove zahtjeve za dodatnim teritorijaliziranjem etničkog predstavljanja u BiH i jačanje ustavnog apartheida po kome bi glas jednog Hrvata trebao vrijediti jednako kao glasovi četiri Bošnjaka.

U tom smislu, svjesni osjetljivosti koju među građanima Sarajeva budi Drugi svjetski rat, u kojem je pod ustaškim i nacističkiom teororom ubijeno više od 10.000 Sarajlija, misom za Bleiburg imali su za cilj proizvesti incident koji bi poslužio kao povod da se plasira slika kako katolici u većinski muslimanskom gradu bivaju napadnuti tokom održavanja svojih misa, tj. da su im usred Evrope i ona elementarna kršćanska prava i život ugroženi.

Činjenica da se nikakav napad nije desio, nije spriječila HDZ-ove funkcionere i trabante da nastave s „planom“, tj. da u javnost plasiraju sliku kao da jeste.

Problem je, međutim, što od najvažnijih međunarodnih institucija podršku HDZ-ovim tvrdnjama nije dao niko, ali zato je misu za Bleiburg osudio čitav niz država i organizacija, od Ambasade SAD preko Ambasade Izraela do Centra "Simon Wiesenthal". Očito je da, uz sve propagandne napore, laži i demagogija HDZ-a nemaju utjecaj dalje od Livna, a od međunarodnih faktora, razumijevanje pronalazi još jedino kod Ruske Federacije.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...