ŠTA SE DEŠAVA NA BERZI: Wall Street porastao na početku sedmice, ali pred kraj trgovanja jedan indeks zaronio

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, jer se ulagači nadaju da će se uskoro normalizirati ekonomska aktivnost u svijetu i razviti vakcina protiv koronavirusa, ali se S&P 500 indeks nije uspio zadržati iznad 3.000 bodova zbog napetosti između SAD-a i Kine.

  • Ekonomija

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Dow Jones skočio je za 529 bodova ili 2,17 posto, na 24.995 bodova, dok je S&P 500 porastao za 1,23 posto, na 2.991 bod, a Nasdaq indeks za 0,17 posto, na 9.340 bodova.

U fokusu ulagača je postupno otvaranje ekonomija u svijetu nakon paralize usljed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa pa bi se uskoro ekonomske aktivnosti trebale normalizirati. Tim više što vlasti širom svijeta najavljuju dodatne poticajne ekonomske mjere.

Kako se na Wall Streetu u ponedjeljak nije radilo, jučer je tržište pozitivno reagiralo na najave novih poticajnih mjera u Japanu i Kini, koje su posljednjih dana podržavale svjetska tržišta.  

Osim toga, ulagači se nadaju da će se uskoro razviti vakcinu protiv koronavirusa s obzirom na vijesti iz nekoliko farmaceutskih kompanija.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks probio se jučer, prvi put od početka marta, iznad 3.000 bodova. No, pred kraj trgovanja ponovno je zaronio ispod tog psihološki važnog nivoa zbog napetosti između Washingtona i Pekinga.

Moguće američko uvođenje različitih sankcija protiv kineskih funkcionera

Agencija Bloomberg objavila je, naime, da američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i finansijskih institucija.

Ranije je, pak, savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow kazao da je predsjednik Donald Trump toliko ljut na Kinu zbog koronavirusa i drugih stvari da mu trgovinski dogovor više nije toliko važan kao prije.

Trump i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije učinila dovoljno na suzbijanju širenja virusa, a u posljednje vrijeme Washington poručuje i da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga.

Kina je, naime, prošle sedmice najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih prodemokratskih protesta u Hong Kongu, kojima bi se Hong Kongu zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju centralnu vlast u Pekingu.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je za skoro 38 posto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniži nivo u više godina. Stoga je sada udaljen još samo oko 12 posto od svog rekordnog nivoa, dosegnutog 19. februara.

I na evropskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je za 1,24 posto, na 6.067 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 1,0 posto, na 11.504 boda, a pariski CAC za 1,46 posto, na 4.606 bodova.

(Index.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...