BORRELL O EUROPI IZMEĐU SAD-a I KINE: "Pandemija mogla postati veliki akcelerator historije“

Pritisak na Evropsku uniju, da odabere Sjedinjene Američke Države ili Kinu, raste usljed dolaska "azijskog stoljeća", kaže šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell.

  • Svijet

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Evropa je suočena sa "egzistencijalnom krizom" koja je izazvana pojavom virusa COVID-19, a koji bi mogao biti katalizator za rušenje sistema kojim upravlja SAD, izjavio je Borrell, prenosi Newsweek.

Španski diplomata koji trenutno obnaša funkciju Visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost, rekao je ovo virtuelnim učesnicima na "Konferenciji ambasadora Njemačke 2020", i dodao da bi pandemija mogla postati "veliki akcelerator historije".

Borell smatra da u svijetu koji nastaje Azija će biti sve važnija, a da Kina brzo raste postajući "moćnija i asertivnija".

"Analitičari dugo govore o kraju sistema kojeg predvodi Amerika i da dolazi azijsko stoljeće. To se dešava pred našim očima, smatra Borrell. Ako se pokaže da je 21. stoljeće, ustvari, stoljeće Azije, onda će pandemija biti upamćena kao prekretnica u ovom procesu", kaže šef diplomatije EU.

Trgovinski rat Kine i SAD i sve veće međusobno ograničavanje, dovodi do mnogo problema u Kini, ali i širom svijeta. Kriza koja se nazire u narednim mjesecima i godinama sigurno će dovesti do promjena u svijetu, mada još nije sasvim jasno kojih i ko će pretrpiti najveće posljedice.

(drugastrana.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...