MISA IZBACILA SVE NA POVRŠINU: Nova dva bh. književnika napustila PEN centar BiH

Nakon šestorice sada već bivših članova P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, danas su Dragan Marijanović i Mladenko Marijanović postupili kao i njihove kolege te zatražili da se iz članstva P.E.N Centra BiH izbriše i njihovo ime.

  • Društvo

  • 27. Maj 2020  

  • 1

”Ovim vas putem molim da izbrištete moje ime s popisa članova P.E.N. Centra u BiH, s današnjim nadnevkom iz razloga koje više ni samome sebi ne mogu i neću prešućivati a koji su, evo, zadnjih dana vidljivi svakomu tko prati ove rasprave, a koje su se od najave mise za stradale tijekom blajburških zbivanja pa do današnjeg dana pretvorile u nešto s čim P.E.N. i nema toliko veze, baš kao ni ta misa, a prostor su, uz neke dobronamjerne intelektualce, dijelom zaposjele i osobe, barem mi se tako čini, željne samopromocije. Možda će sve biti lakše kada se, i ako se, za fašizam i antifašizam nađu neki noviji pojmovi. Ideologiziranje će se dotad očito vrtjeti po starim matricama”, poručio je Dragan Marijanović.

Istaknuo je kako P.E.N. mora preuzeti dio odgovornosti za mučnu situaciju koja je je uslijedila ”i koja će, nadam se brzo utihnuti. No, javit će se slična sljedeća, pa ćemo valjda opet proživljavati isto. Ja neću”.

Podsjetimo, ranije su Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković, Ivica Đikić, Milo Jukić i Mirko Marjanović zatražili su da ih se briše iz članstva P.E.N. Centra u BiH zbog njihovog priopćenja na temu Bleiburga.

Naime, članovi PEN centra BiH objavili su prosvjedno pismo povodom komemorativne mise za Bleiburg.

”Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom europskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže”, navodi se u pismu.

Pismo potpisuju Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka,Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Asmir Kujović, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić, Goran Simić, Izet Perviz, Jasmina Husanović, Jasna Šamić, Lejla Kalamujić, Ljubica Ostojić, Mirsad Sijarić, Mustafa Zvizdić, Nedžad Ibrahimović, Nidžara Ahmetašević, Predrag Finci, Sanja Šoštarić, Selvedin Avdić, Senada Kreso, Senadin Musabegović, Senka Marić, Šejla Šehabović, Tanja Miletić Oručević, Tanja Stupar Trifunović, Tarik Haverić, Vladimir Arsenić, Zlatko Dizdarević i Zvonimir Radeljković.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...