HRS ŽESTOKO ODGOVORIO DRAGANU ČOVIĆU: "Na sramne izjave Milorada Dodika, HDZ BiH namjerno izostavio reakciju..."

Zaključeno je kako je kriza zbog Covida-19 na površinu iznijela ''sav jad i bijedu aktualne političke oligarhije u BiH''.

  • Politika

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 1

Hrvatska republikanska stranka na lokalne izbore u BiH ide u 10 općina, gdje će se kandidirati za gradska i općinska vijeća, a ovisno o ishodu pregovora sa potencijalnim koalicijskim partnerima, odlučit će se u kojim će se općinama i gradovima ići u kandidaturu za mjesta načelnika i gradonačelnika, poručeno je nakon sjednice predsjedništva HRS-a.

Lokalni izbori

''Potencirat će se ideja o nalasku neovisnih kandidata za načelnika, bez stranačkih listi, a koji bi dobili širu podršku stranaka. Jedinice lokalne samouprave se vode bez ikakve vizije, novac poreznih obveznika se troši nenamjenski i netransparentno, a kad se ovome doda i proces ukidanja nadležnosti županija nauštrb Federacije, vrlo lako se dođe do zaključka kako smo kao narod ne samo taoci sarajevske unitarističke politike, nego i režimsko-klijentelističke politike vladajućih hrvatskih struktura'', poručeno je u saopćenju za javnost.

Ukoliko se ne uspije naći dogovor sa potencijalnim partnerima, navode, HRS će procijeniti hoće li ići sa svojim kandidatima ili ne.

''Po podacima neovisnih predizbornih istraživanja javnosti, HRS je trenutno druga politička snaga kod Hrvata u BiH na područjima s hrvatskom većinom te je stavljeno kao cilj na ovim lokalnim izborima to potvrditi izbornim rezultatom. Naravno, najveći naglasak će biti stavljen na pošten i pravedan izborni proces. HRS će učiniti sve u svojoj moći kako bi se spriječila izborna krađa, poništavanje listića, dodavanje glasačkih listova nakon zatvaranja biračkih mjesta i svi drugi načini izbornih malverzacija, na koje smo navikli do sada'', navodi se.

Kad je riječ o izborima u Republici Hrvatskoj, poručuju kako su u toku pregovori sa pojedinim opcijama iz Republike Hrvatske koje imaju namjeru nastupiti u 11. izbornoj jedinici, o čemu je još rano iznositi informacije u javnosti.

"Ukoliko dođe do dogovora, javnost će biti pravodobno obaviještena", navode.

Jad i bijeda

Zaključeno je kako je kriza zbog Covida-19 na površinu iznijela ''sav jad i bijedu aktualne političke oligarhije u BiH''.

''Još od početka mandata Fahrudina Solaka na čelu FUCZ-a, HRS je, što prijavama inspekciji, tužilaštvu, kao i iznošenjem informacija u javnosti, pokušao zaustaviti korupciju i kriminal u ovoj instituciji. Nažalost, nismo uspjeli, a ova kriza je dokazala kako je razlog tome sprega koalicijskih partnera iz SDA i HDZ-a koja je godinama štitila i još štiti taj koruptivni sistem. HRS će tražiti finansijske izvještaje o utrošku namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje, izvješća o radu uprava za CZ, kao i javnu objavu svih podataka o utrošku sredstava s namjenskog računa'', navodi se.

Na sastanku su još jednom osuđene sramotne izjave Milorada Dodika, a još više ''osuđujemo izostalu reakciju na iste od strane političkog vodstva Hrvata u BiH".

"Pogubno je da nam koalicijsko partnerstvo i sitni interesi budu iznad interesa naroda. Također, osuđujemo i partizanski plaćenički igrokaz u Sarajevu, s kojim se nastojalo spriječiti održavanje mise u sarajevskoj Katedrali. Taj čin je pokazao kako je Sarajevo svjetlosnim miljama daleko od savremenih civilizacijskih normi, postavši, praktično, etnički očišćen grad, u kojem bošnjačka unitaristička politika preko na silu prisvojenih tzv. antifašističkih vrednota jasno pokazuje kako u BiH nema mjesta onima koji misle drugačije od njih'', poručeno je nakon sastanka predsjedništva HRS-a. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...