PLANIRA UKLONITI SA VLASTI ANDREJA PLENKOVIĆA: Davor Bernardić rekao da namjerava proširiti Restart koaliciju, otkrio i s kime

Nikada se nije dogodilo da ode 11 ministara zbog sumnje na korupcij...

  • Regija

  • 27. Maj 2020  

  • 0

Čelnik SDP-a Hrvatske i Restart koalicije Davor Bernardić gostovao je sinoć u HRT-ovoj emisiji 1 na 1.

Naglasio je kako je kampanja u punom pogonu.

Kako kaže, kampanju je SDP započeo simbolično u Slavoniji zato što je najviše opustošena, što ratom i iseljavanjem, što nebrigom. Na pitanje kakve će reperkusije po međunarodni poredak situacija oko korone donijeti, Bernardić je rekao kako će biti ogromne, prenosi zagrebački Index.

Globalni odgovor na krizu puno će ovisiti o tome tko će biti izabran za novog američkog predsjednika, naglasio je.

Rekao je kako će EU preživjeti ovu krizu. Zemlje koje su van globalnog štita poput EU, prepuštene su same sebi i puno će više nastradati u svakom smislu, naglasio je i dodao kako ih je bitno potaknuti na globalnu suradnju. Kazao je kako je snaga Europe u njezinoj otvorenosti i bez nje ne bi bilo Europe kakvu danas poznajemo.

"Suverenistički, zatvoreni pristup se možda sada čini kao trenutno rješenje, ali on ne može biti odgovor na globalnu krizu", naglašava i dodaje da bez EU pomoći nema ni zaštite građanima.

"EU nudi novu sigurnost", kazao je Bernadić. Dodao je da smatra da će se jaz između bogatih i siromašnih produbiti, što se već i pokazuje na mnogim zemljama.

"Istočna Evropa u ovoj pandemiji imala je sreću"

Komentirao je i situaciju s koronavirusom.

"Hrvatska ima smrtnost od 25 na milion stanovnika, a to je slično kako u Srbiji i Češkoj. Slovačka je rekorder zato što ima 5 smrtnih slučajeva na milion stanovnika", rekao je. Naglasio je kako je ova vlada najnekompetentnija i najkorumpiranija koju smo imali u hrvatskoj povijesti.

Osvrnuo se na Plenkovićevu vladu.

"Nikada se nije dogodilo da ode 11 ministara zbog sumnje na korupciju i smatram da je za građane najbolje da oni odu što prije, a ponajviše zbog toga što nemaju nikakav plan za to što će se događati poslije 15. juna", rekao je i dodao kako je vlada pobjegla na izbore kako bi pobjegla od odgovornosti za kaos i krizu koja će uslijediti u Hrvatskoj.

Naglasio je kako nas čeka pad BDP-a i, kako kaže, bio bi sretan da su procjene o padu od 10 posto bile istinite, no da je činjenica da nitko ne može predvidjeti hoće li se drugi val pandemije vratiti i što će se potom događati.

"U Hrvatskoj se desio pad potrošnje. U maloprodaji potrošnja je pala na nivo od 40 posto", kazao je.

"Stožer je imao dvostruke kriterije"

Bernardić je rekao kako je SDP u početku podržavao Nacionalni stožer, ali kako je kasnije prema njemu postao izuzetno kritičan kada je Stožer počeo donositi političke odluke i dvostruke kriterije.

"Dvostruki kriteriji su kada zabranite okupljanja, a s druge strane dopustite procesiju, kada čovjeka iz samoizolacije kaznite s 8.0000 kuna zato što je vozio gnojivo u svoje polje, a s druge strane omogućavate izlazak na izbore ljudima s maskama, a prije ste ljude u samoizolaciji koji su se kretali proglasili bioteroristima", rekao je i dodao kako je dvostrukih kriterija bilo puno.

Naglasio je kako se Hrvatska treba suočiti s istinom i s onim što se treba napraviti da bi naša zemlja krenula naprijed.

"SDP je predložio mjere za pomoć privredi"

Pomoć je, kako kaže, skraćeno radno vrijeme, zatim su predložili moratorij na kredite koje je vlada odbila, predložili su dopust za roditelje, zato što su mnogi vodili djecu na posao s obzirom na to da ih nisu imali gdje ostaviti, predložili su zaštitni dodatak za umirovljenike s malim mirovinama, kao i za korisnike socijalne pomoći te za sezonce i one koji ne primaju naknadu za nezaposlene.

"Naš program je potpuni restart u gospodarstvu, digitalizacija, borba protiv korupcije, reforma pravosuđa i javne uprave te reforma zdravstva", istaknuo je. Kazao je kako je cilj SDP-a da kroz digitalizaciju koja će multiplikativno djelovati kroz sve sektore ostvariti dodatni potencijal privrednog rasta od 1.500 dolara po glavi stanovnika.

Rekao je da je transparentnost kroz digitalizaciju jak alat i snažno oružje protiv korupcije te dodao kako je u Hrvatskoj otišlo 11 ministara iz vlade zbog korupcije, ali se i vlada održavala na vlasti zahvaljujući korupciji. Istakao je kako će jednu od prvih stvari napraviti kada dođu na vlast zakon o porijeklu imovine pa zatim porezni Uskok, reformu pravosuđa.

Na pitanje s kim će SDP formirati vlast, Bernardić je rekao kako velika koalicija ne dolazi u obzir.

Bernardić planira širiti koaliciju, otkrio i s kime

"Siguran sam u pobjedu, zato što osjećam bilo hrvatskih građana s kojima se susrećem. Oni žele promjene, žele budućnost za svoju djecu", govori Bernardić i dodaje kako vjeruje u pobjedu i to da SDP može s manjinama i nekim regionalnim strankama formirati stabilnu hrvatsku vladu.

Otkrio je s kime još planira proširiti koaliciju.

"Pregovaramo s još PGS-om, IDS-om i županom Posavcem. Pregovori su dugi, ali vjerujem da ćemo poslije izbora sastaviti stabilnu vladu", kaže Bernardić. Dodao je kako mu je odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem korektan.

Na pitanje zašto je napao predsjednika sabora, Bernardić je rekao kako je to bio samo odgovor.

"Predsjednik sabora me je napadao kontinuirano i ja sam odgovorio u kontekstu situacije", rekao je gostujući na HRT-u i zapitao se tko u Hrvatskoj ima moralni metar da mjeri što je dopušteno, a što ne, pogotovo kada znamo da je predsjednik sabora zastupnike nazivao smećem i šibicarima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...