DA VAM NIJE PALO NA PAMET: Francuska zabranila korištenje lijeka koji Donald Trump promovira u borbi protiv koronavirusa…

Francuska vlada ukinula je u srijedu dekret kojim se bolničkim ljekarima dopušta da propisuju hidroksihlorokvin kao lijek za pacijente koji imaju teške forme Covida-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus.

  • Svijet

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Objava je uslijedila dva dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila da planira velika testiranja tog antimalarijskog lijeka zbog sigurnosnih briga, prenosi Reuters.

Britanski medicinski žurnal "The Lancet" navodi da je među pacijentima koji se liječe hidroksihlorokvinom povećana stopa smrtnosti i nepravilan rad srca, uz druge negativne rezultate lijeka kao načina tretmana Covida-19.

Američki predsjednik Donald Trump i drugi insistirali su na hidroksihlorokvinu u posljednjim mjesecima kao mogućem lijeku za koronavirus.

Francuska je odlučila krajem marta da dopusti korištenje hidroksihlorokvina u specifičnim situacijama i isključivo u bolnicama.

Nikakva vakcina ili lijek nisu odobreni za liječenje Covida-19, koji je odnio više od 350.000 ljudskih života širom svijeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...