TEGELTIJA NEĆE DA DIRA FAŠIZAM: "Zakon neće promijeniti ničiji stav o fašizmu i antifašizmu"

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da ne namjerava predlagati zakon o zabrani fašističkih organizacija u BiH s obzirom na to da takva zakonska rješenja do sada u tri navrata nisu dobila potrebnu podršku u Parlamentu BiH.

  • Politika

  • 28. Maj 2020  28. Maj 2020

  • 1

Tegeltija je ovo izjavio na sjednici državnog Doma naroda odgovarajući na upit delegata Denisa Bećirovića (SDP BiH) šta je konkretno preduzeo i šta planira preduzeti radi pripreme i dostavljanja zakonskog rješenja o zabrani djelovanja svih fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola na teritoriji BiH.

- Smatram da 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma napokon treba riješiti i ovo pitanje u BiH. Nažalost, svjedoci smo da se na pojedinim dijelovima BiH ruše spomenici antifašizma, a istovremeno grade spomenici fašistima i zločincima - rekao je Bećirović.

U pojedinim dijelovima BiH, dodaje, ukidaju se ulice koje su nosile naziv po istaknutim antifašistima, a imenuju po osvjedočenim zločincima i fašistima.

- Smatram da je vrijeme da ovo pitanje napokon zakonski regulišemo u BiH, da podvučemo crtu i da BiH i u ovom segmentu bude dio civilizovanog svijeta. S fašistiškim organizacijama i s fašizmom u bilo kojem obliku, mi nemamo nikakve šanse na našem euroatlantskom putu. Mi nemamo ni dobru budućnost ako to na adekvatan način ne razriješimo - naglasio je Bećirović.

Odgovarajući Bećiroviću, Tegeltija je podsjetio da je ovakav zakonski prijedlog već tri puta bio u parlamentarnoj proceduri - dva puta kao prijedlog poslanika i jednom kao prijedlog Vijeća ministara - ali da je svaki put odbijen.

- Vijeće ministara je na sjednici 2010. usvojilo prijedlog ovog zakona i vrlo brzo poslije toga Predstavnički dom je oborio taj zakon. Ovo govorim da razumijemo kako prolaze prijedlozi zakonskih rješenja koja nisu usaglašena i dogovorena između svih onih koji učestvuju u parlamentarnom životu BiH - naveo je Tegeltija.

Poručio je da ne namjerava da, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predlaže zakonsko rješenje koje će praviti daljnje podjele.

- Ukoliko se postigne saglasnost, sa zadovoljstvom ću ga predložiti Parlamentu i Domu naroda. Naravno, neću biti nikakva prepreka ukoliko resorna ministarstva budu predlagači zakona, ali ja vas pozivam da se ne bavimo onim pitanjima oko kojih, evidentno, u ovom trenutku ne postoji saglasnost - poručio je Tegeltija.

Njegov, ali i stav većine građana BH, dodaje Tegeltija, jasan je po pitanju fašizma i antifašizma.

- Mislim da zakonsko rješenje, koje god da usvojimo, neće promijeniti ničiji stav o fašizmu i antifašizmu u BiH - dodao je Tegeltija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...