ZAKUHALO SE U MOSTARU: Prekinuta sjednica Skupštine HNK, Bošnjaci povukli pitanje vitalnog interesa...

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona prekinuta je u četvrtak, jer je Klub hrvatskih zastupnika napustio sjednicu nakon što je Klub Bošnjaka tokom rasprave o Zakonu o izvršenju budžeta povukao pitanje nacionalnog vitalnog interesa.

  • Vijesti

  • 28. Maj 2020  28. Maj 2020

  • 0

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislava Martinovića, ovaj zakon usko je povezan s rebalansom budžeta HNK za 2020, koji su zastupnici trebali danas razmatrati.

- Vrlo je čudno da s jedan tehnički propis koji ima samo dva člana, a tiče se provedbe i rebalansa proračuna i provedbe 'Korona-zakona', donesenog prošlog tjedna, raspravlja po pitanju vitalnog nacionalnog interesa. Smatrali smo takav pristup ucjenjivačkim, jer takvo pitanje ne zahtijeva jedan takav status – ocijenio je Martinović.

Predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago pojasnio je kako su na početku sjednice zastupnici usvojili prijedlog dnevnog reda, u kojem su, uz ostalo, bile i izmjene i dopune Zakona o budžetu.

S obzirom na to da Vlada nije bila pripremila izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta, ona je taj prijedlog zakona utvrdila na pauzi sjednice Skupštine.

- Međutim, imajući u vidu negativna ranija iskustava u donošenju Zakona o izvršenju proračuna za ovu godinu u prosincu prošle godine, Klub Bošnjaka je jednoglasno donio odluku da se o izmjenam i dopunama Zakona o izvršenju proračuna izjašnjava po principu vitalnog nacionalnog interesa - kazao je Špago.

Također je dodao kako se na sjednici Vlade HNK ponovno pokušalo dodati osam amandmana na dva člana zakona koji se, kako je rekao, ne odnose na ta dva člana zakona nego na neke sasvim druge zakone.

- Možda je ovo i doprinos Skupštine HNK da predsjednik FBiH napokon uputi prijedlog sudija za popunu Ustavnog suda FBiH kako bi se i ovakve stvari mogle riješiti, jer Ustavni sud u kratkom roku može utvrditi je li ovo vitalni nacionalni interes - poručio je Špago.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...