JEZIV SNIMAK S LICA MJESTA: Srušeni pakistanski avion tri puta udario o pistu pri prvom slijetanju, a onda... (VIDEO)

Kapetan pakistanskog aviona koji se srušio prošle sedmice usmrtivši 97 ljudi koji su se nalazili u njemu, približio se aerodromu u Karachiju a da nije javio da ne može otvoriti opremu za slijetanje te je tri puta udario o pistu, rekao je u četvrtak pakistanski ministar.

  • Hronika

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Istražitelji su u olupini pakistanskog Airbusa A320 koji se u prošli petak srušio u stambeno naselje u Karachiju, našli snimak razgovora u pilotskoj kabini, rekao je glasnogovornik aviokompanije. Pad je preživjelo dvoje ljudi.

Let PK83030 koji je dolazio iz smjera Lahorea na istoku, srušio se dok je drugi put pokušao sletjeti na pistu.

Crna kutija već je pronađena.

Ministar civilnog zrakoplovstva Ghulam Sarwar Khan rekao je novinarima da su motori aviona dotaknuli tlo tri puta pri prvom pokušaju slijetanja.

"Pilot nije javio da se njegova oprema za slijetanje ne otvara. Nestručno je motorima tri puta dotaknuo tlo", rekao je Khan.

"Svi tragovi su prisutni (na pisti). Nije bio na propisnoj visini... Kontrolni toranj ga je informirao da nije na propisnoj visini, da treba smanjiti visinu", rekao je, dodavši da je pilot odgovorio: "Snaći ću se."

Prema informacijama koje su objavljene na mrežnoj stranici Liveatc.net, koja donosi vijesti o aviokomunikaciji, pilot je tokom pristupa rekao kontrolorima: "Sad smo na sigurnom", ali je razlog ove napomene mnoge stručnjake ostavio pod znakom pitanja.

Ubrzo nakon što su motori zastrugali pistom u prvom propalom pokušaju slijetanja, pilot je prijavio probleme u održavanju visine, a onda je rekao da su oba motora otkazala.

Istražitelji bi trebali pregledati jesu li se motori ugasili zbog kolizije s pistom nakon strmijeg i bržeg spuštanja nego što je to normalno.

U donjem dijelu motora nalaze se ključni dijelovi, uključujući i pomoćni mjenjač i hidrauličke pumpe.

"Motoru se mogu dogoditi razne stvari ako dodirne pistu", rekla je osoba koja poznaje dizajn aviona.

Motore je izradio "CFM International", francusko-američka firma u suvlasništvu "Safrana" i "General Electrica", te su među motorima koji se najučestalije koriste u industriji i poznati su po pouzdanosti.

Crne kutije očitat će BEA, agencija za avionske nesreće u Francuskoj, koja se bavi istragom o ovoj nesreći pod vodstvom Pakistana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...