SVIJET JE NA RUBU VELIKOG RATA; Moćni kineski general javno uputio prijetnju koja ledi krv u žilama: „Ako ne bude drugog načina - napast ćemo ih!“

To je za Kinu jedno od najosjetljivijih teritorijalnih problema. Peking kaže da se radi o kineskoj provinciji i osuđuje američku potporu tom otoku.

  • Svijet

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Kina će napasti Tajvan ako ne bude drugog načina da spriječi njegovu neovisnost, upozorio je u petak jedan od glavnih kineskih generala, što predstavlja verbalnu eskalaciju prema demokratskom otoku koji Peking smatra svojom teritorijom.

Govoreći u parlamentu u povodu 15. godišnjice protusecesijskog zakona, Li Zuocheng, šef združenog štaba i član centralnog vojnog povjerenstva, ostavio je otvorena vrata za upotrebu sile.

Taj zakon iz 2005. zakonska je osnova za vojnu akciju protiv Tajvana ako se otcijepi ili to pokuša učiniti. Ratište bi, u tom slučaju, postao Tajvanski moreuz.

"Ako mirno ujedinjenje ne bude moguće, oružane snage će s cijelom nacijom, uključujući stanovnike Tajvana, poduzeti sve nužne mjere da odlučno skrše bilo kakve separatističke planove ili poteze", rekao je Li.

Iako Kina nikada nije isključivala upotrebu sile kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu, veoma je rijetko da neki visoki i aktivni vojni dužnosnik tako otvoreno prijeti na nekom javnom događaju.

Lijeva izjava osobito je osjetljiva nakon što je Kina donijela novi zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga.

Li je jedan od nekoliko kineskih vojnih dužnosnika s borbenim iskustvom koje je stekao u kineskoj invaziji na Vijetnam 1979.

Tajvan je za Kinu jedan od najosjetljivijih teritorijalnih problema. Peking kaže da se radi o kineskoj provinciji i osuđuje američku potporu tom otoku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...