ORBAN OPET STVARA GLAVOBOLJE EVROPSKOJ UNIJI: "Apsurdan plan EU znači da siromašni finansiraju bogate"

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je danas kao "apsurdan i perverzan" prijedlog Evropske komisije o fondu za oporavak od posljedica krize u vezi s koronom, kojim se velika sredstva izdvajaju relativno dobrostojećim zemljama.

  • Svijet

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

"Mislim da finansiranje bogatih novcem siromašnih nije dobra ideja", rekao je Orban u intervjuu za državni radio "Košut".

Evropska komisija predložila je prikupljanje 750 milijardi eura na tržištima kapitala, a sredstva bi se distribuirala u obliku grantova i zajmova zemljama EU za oporavak od krize.

Najveću korist od plana imala bi Italija (172,7 milijardi), zatim Španija (140,4 milijardi) pa Poljska (63,8 milijardi), pokazuju podaci Komisije u koje je "Politiko" imao uvid.

Mađarska bi, prema tome, mogla da dobije 15 milijardi eura, od kojih osam milijardi čine grantovi, a oko sedam zajmovi.

"Situacija je takva da novi sistem distribucije koji su nam predstavili, predstavlja apsurdno i perverzno rješenje zato što više resursa daje bogatima nego siromašnima", rekao je Orban.

Dodao je da treba proučiti prijedlog Komisije te je izrazio zabrinutost zbog učešća Mađarske u zajedničkom zaduživanju na finansijskom tržištu u tako velikom obimu.

Prijedlog bi, kako je objasnio, značio da mađarski državljani moraju da preuzmu odgovornost za otplatu duga Grčke, Italije ili Francuske i da ga vratite ako one to ne mogu.

(Tanjug/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...