AMIR ZUKIĆ NAKON ZABRANE ULASKA U SAD: "Prije dvije i po godine povukao sam se iz javnog i političkog života da bih neopterećeno mogao dokazati svoju nevinost"

Amir Zukić, nekadašnji generalni sekretar SDA, kazao je za N1 kako je iznenađen odlukom državnog sekretara SAD-a Mikea Pompea da mu zabrani ulazak u tu zemlju. Istaknuo je kako je odluka američke administracije donesena na njegovu štetu.

  • Politika

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 2

"Prekršena su temeljna pravna i civilizacijska načela. Prekršena je presumpcija nevinosti kao temeljno ustavno, međunarodno, pravno, zakonsko, pa čak i civilizacijsko načelo, prema kojem niko nije kriv sve dok se presudom ne dokaže bilo čija krivnja. Odnosno, svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Presumpcija nevinosti inkorporirana je u najvažnije međunarodne ugovore o ljudskim pravima, u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, time i Ustav BiH, sa pravnom snagom koja je iznad svih zakona, što je obavezujući pravni standard u 47 država Vijeća Evrope. Presumpcija nevinosti je sastavni dio Ustava SAD-a", rekao je Zukić.

Podsjetio je da u krivičnom procesu koji se već tri godine vodi protiv njega i ostalih optuženih pred Općinskim sudom u Sarajevu, još nije donesena ni prvostepena presuda.

"Ostaje da sumnjam da se ovim vrši pritisak indirektan na Sud da se donese presuda i prije okončanja sudskog postupka. Napominjem da sam se prije dvije i po godine povukao iz javnog i političkog života, podnio ostavku da bih neopterećeno mogao dokazati svoju nevinost. Ja sam se dobrovoljno povukao da ne bih bio teret stranci, da ne bi rekli da vršenjem funkcije vršim pritisak, mirnim životom, porodičnim, u kojem je velikim pritiscima izložena i moja ličnost i moja porodica, to sve trpim i najednom ova odluka iznenađujuća, naročito koja dolazi iz zemlje o čijem pravnom sistemu smo mi učili na fakultetima i koji nam je temeljni pravni osnov, ta praksa", rekao je Zukić.

Na pitanje je li moguće da je ovo neka poruka bivšoj stranci iako nije član SDA, Zukić je rekao:

"Ja sam se povukao, ne želim da u ovom momentu, dok moj sudski proces traje, komentarišem ni svoju stranku, ni dešavanja, ni lica protiv kojih se ovih dana vode istrage. Ne znam zbog čega sam ja izabran, kada sam se povukao, nisam se obraćao američkoj administraciji ni Ambasadi s namjerom da boravim, da putujem. Vrlo sam iznenađen, pogotovo od zemlje koja poštuje te pravne principe presumpcije nevinosti."

Na kraju je rekao kako će uputiti pismo prema Ambasadi SAD i američkoj administraciji zbog ove odluke.

Podsjetimo, Pompeo je svoju odluku objavio sinoć na Twitteru navodeći kako su "koruptivne radnje bivšeg zastupnika Amira Zukića potkopale vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini".

"Kao rezultat toga, javno ga imenujem osobom neprihvatljivom za ulazak u Sjedinjene Države. S našim partnerima u Bosni i Hercegovini ostajemo ujedinjeni u borbi protiv korupcije", napisao je Pompeo.

Amir Zukić optužen je za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...