RADONČIĆ JEDVA DOČEKAO HAPŠENJE NOVALIĆA: "Ovo hapšenje ne može značiti slabljenje bošnjačkog političkog faktora!"

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti.

  • Politika

  • 30. Maj 2020  30. Maj 2020

  • 13

"Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca, čast izuzecima, bila je ogromna haranga u medijima. Svi političari su davali najružnije izjave protiv mene i otežavali. Gospodin Novalić ima jaku medijsku zaštitu, političku zaštitu SDA, člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, gospodina Bakira Izetbegovića, ni ja mu nikada ne bih otežavao položaj. Mislim da u tom smislu on mora imati pošten odnos pravosudnih institucija i da će ga imati", rekao je predsjednik SBB-a.

Radončić smatra da iza cijele priče oko zadržavanja prvog čovjeka Federacije ne stoji HDZ.

"U ovoj zemlji ne smije niko nikoga ucjenjivati, da čak, govorim hipotetički, gospodin Novalić ostane u pritvoru, Vlada Federacije mora raditi na način da SDA, pa i SBB, budu glavni faktori, a da nema sa strane ultimatuma HDZ-a. U ovoj zemlji ultimatumi ne pomažu i mislim da u tom smislu građani, pa ako hoćete da budem direktan, i Bošnjaci nemaju razloga da se boje bilo čega. Ovo hapšenje ne može značiti slabljenje ili eliminiranje bošnjačkog političkog faktora s onih pozicija gdje mi to zaslužujemo, gdje to legalistički radimo i gdje ćemo raditi u budućnosti", rekao je Radončić.

Što se tiče hapšenja Novalića, Radončić navodi da se treba vjerovati u pravosuđe i u Tužilaštvo BiH.

"On, također, zaslužuje da se vjeruje u presumpciju nevinosti, da niko nije kriv dok se to ne dokaže", kaže Radončić u razgovoru za televiziju Hayat.

Podsjećamo, nakon hapšenja premijera Novalića, proširila se teza kako u pozadini cijele priče stoje HDZ i SBB, kojima odgovara eliminacija premijera Novalića kako bi u potpunosti zagospodarili Vladom Federacije BiH. 

Ova se teza temelji na činjenici da već dulje vrijeme postoji visoka bliskost stranačkih lidera SBB-a i HDZ-a, Radončića i Čovića, dok se na drugoj strani SDA ne može pohvaliti dobrom saradnjom sa ove dvije stranke. Matematika ide u prilog Radončiću i Čoviću, jer ove dvije partije, nakon eventualne eliminacije premijera Novalića, imaju komotnu većinu u Vladi Federacije BiH i mogu donijeti svaku odluku čak i bez konsultacija sa ministrima iz SDA.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...