MILOŠEVIĆEV NAJBOLJI UČENIK NEMA ŠTA DRUGO DA PONUDI: Ivica Dačić u predizbornoj kampanji položio vijenac na Titov grob i evocirao uspomene na Jugoslaviju

U nedostatku ičega novog, lider SPS-a vraća se u daleku prošlost.

  • Regija

  • 30. Maj 2020  30. Maj 2020

  • 1

U jeku izborne kampanje, lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, polažući vijenac na grob nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, prisjetio se da je SPS pravni i politički nasljednik partije čiji je predsjednik bio Tito.

Dačićevi omladinci, koji se nisu bili ni rodili u vrijeme doživotnog predsjednika Jugoslavije, danas nalaze da on predstavlja najvažniju tradiciju socijalističke ideje u Srbiji. Sagovornici "Danasa", politički analitičari, smatraju da je jedini razlog zbog koga se Tito našao u fokusu kampanje socijalista taj što SPS nema svoju politiku i nema s čim drugim u kampanju.

„Sve uspjehe vlade o kojima bi socijalisti mogli da govore biračima, preuzeli su Vučić i Srpska napredna stranka pa socijalistima ne preostaje ništa drugo nego da se prisjećaju prošlosti“, tvrde sagovornici beogradskog lista "Danas".

"SPS vjerovatno polazi od istraživanja koja su provođena ne tako davno i koja pokazuju da je Titov rejting izuzetno visok. Kada bi kojim slučajem mogli Tita da materijalizuju, on bi postigao isti rezultat kao Vučić, koji je nesumnjivo po rejtingu neporikosnoven danas. I SPS upravo taj Titov rejting pokušava da eksploatiše. Spominjući Tita, oni se obraćaju onom dijelu populacije koji ima sentimentalne odnose prema bivšem predsjedniku Jugoslavije, kako bi ih privukli na svoju stranu", napominje politički analitičar Dragomir Anđelković.

I njegov kolega Boban Stojanović ocjenjuje da je tema izborne kampanje socijalista očekivana, jer veliki broj ljudi danas smatra da se najbolje živjelo u vrijeme Tita i da je tada država imala najveći ugled u svijetu.

"Kroz sjećanje na taj period, oni kod starijeg dijela naše populacije pokušavaju da izazovu pozitivne emocije, jer tada je zdravstvo i obrazovanje bilo na zavidnom nivou, a to su teme koje su za građane izuzetno važne. Spominjući Tita, socijalisti pokušavaju da se predstave kao garant da će zdravstvo i obrazovanje i nadalje biti besplatni i dostupni za sve, iako, naravno, nisu besplatni", ističe Stojanović.

Za Đorđa Vukadinovića, razlog zašto socijalisti toliko godina kasnije eksploatišu ime Tita je jednostavan.

"Oni nemaju politiku i praktično ne postoji tema s kojom bi izašli pred birače“, kaže Vukadinović i dodaje da, iako im je vremenski bliži, socijalisti izbjegavaju da u kampanji spominju Slobodana Miloševića, prije svega da ne bi izazvali negativne reakcije iz svijeta pa je, zato, najbezbolnije vratiti se u dalju prošlost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...