NEKA SE PRIPREMI MEKTIĆ: Počinje suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH, evo za šta se sve tereti...

Optuženima za “visoku korupciju” – bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću, Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji – zakazan je početak suđenja za sljedeću sedmicu

  • Vijesti

  • 31. Maj 2020  

  • 4

Na ročištu za prethodno saslušanje, optuženi su se izjasnili da nisu krivi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojom je pričinjena šteta veća od 240.000 konvertibilnih maraka (KM).

Oni se terete da su počinili djelo “visoke korupcije”, koje šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su kršili Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakon o državnoj službi u institucijama BiH i interne propise Ministarstva sigurnosti BiH.

Suđenje bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću trebalo bi da počne 4. juna pred Sudom BiH po optužnici Tužilaštva BiH za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i nanesenu štetu od 244.764 KM.

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i njegov tadašnji šef kabineta Igor Golijanin, pomoćnik ministra Semir Agić, kao i Edin Garaplija, u svojstvu odgovornog lica i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" Sarajevo.

Optužnica ih tereti da su zloupotrijebili položaj prilikom realizacije Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koga je finansirala Delegacija EU u BiH u vrijednosti od 198.454 eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...