LEGO KOCKICE S IMENIMA: 'Dan bijelih traka' obilježen na Ajfelovom mostu u Sarajevu

Dan bijelih traka, 31. maja, danas je obilježen na sarajevskom Ajfelovom mostu pod sloganom "Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje".

Foto: Amer Kajmović/SB

  • Društvo

  • 31. Maj 2020  

  • 0

Građani i aktivisti Inicijative ''Jer me se tiče'' su na simboličan način odali počast prijedorskim žrtvama i solidarisali se s Prijedorčanima, ali i svim drugih žrtava koje se godinama bore za pravo sjećanja.

Okupljanje u Sarajevu je organizirano u isto vrijeme kao i u Prijedoru, gdje roditelji i rodbina ubijene djece i ove godine od lokalnih vlasti traže pravo na izgradnju spomenika za svoju ubijenu djecu.

Uime Inicijative ''Jer me se tiče'' Nedžad Novalić novinarima je kazao da je ovo podrška iz Sarajeva.

- Na ovaj način most, kao simboličan objekat, koristimo kao mjesto sjećanja na ubijenu djecu u Prijedoru - rekao je Novalić.

Istakao je da se vodi kontinuirana borba za pravo na izgradnju spomenika u Prijedoru.

- Pregovori su mukotrpini, ali idu u dobrom smijeru i postoji napredak - naglasio je Novalić.

Iz Inicijative su poručili da ne zaboravljaju ni sve druge žrtve koje se bore s različitim opstrukcijama i kojima je uskraćeno pravo na sjećanje.

Na Ajfelovom mostu je postavljen privremeni memorijal za ubijenu djecu u Prijedoru nastao po ideji umjetnice Elme Selman.

Dan bijelih traka se obilježava od 2012. godine u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab Općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo Prijedora da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama dok su oni koji su se kretali gradom bili primorani nositi bijelu traku oko ruke.

 (Fena/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...