GLASNA ŠUTNJA: Niko iz međunarodne zajednice nije podržao "nezavisnost" Gordane Tadić

Prošlo je dva dana otkako je po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšen premijer Federacije Bosne i Hercegovine, a niko od predstavnika međunarodne zajednice se nije oglasio o ovom slučaju. Posebno su Ambasada SAD-a i Ambasada Velike Britanije bile vrlo prisutne u javnosti u posljednje vrijeme, i često se oglašavale o aktuelnim pitanjima u BiH. 

  • Mini market

  • 31. Maj 2020  

  • 1

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je na određen način to i prizivala, tvrdeći da se vrši nedopustiv pritisak, nakon što su na potez Tužilaštva došle žestoke reakcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, reis-ul-uleme Huseina ef. Kavazovića, udruženja Armije Republike BiH i brojnih drugih.

Ni u jednom trenutku, niko iz međunarodne zajednice nije stao u zaštitu nezavisnog tužilaštva, kako se vole često isticati. Razlog je vrlo jednostavan: međunarodni predstavnici mnogo bolje od većine domaćih aktera znaju zapravo koliko je politički zavisna Gordana Tadić. Stati u njenu zaštitu značilo bi stati protiv nezavisnog pravosuđa.

Prisjetimo se da su svi predstavnici međunarodne zajednice, na čelu sa Ambasadom SAD, nakon objavljivanja snimka predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u aferi "Potkivanje", pozvali pravosuđe da procesuira korupciju.

Također, predstavnici međunarodne zajednice su tada kroz zajedničko saopćenje OHR-a, OSCE-a i pet ambasada stali u zaštitu slobodnih medija i osudili potez Tužilaštva BiH koje je tada, umjesto da otvori predmet protiv Tegeltije, otvorilo predmet protiv "osoba i medija koji rade na destabilizaciji pravosudnog sistema". (S. B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...