GLAVNI MAĐARSKI EPIDEMIOLOG: Čini se da je epidemija blaža u zemljama gde se daje BCG vakcina

Čini se da je širenje novog korona virusa bilo manje agresivno u zemljama koje vakcinišu stanovništvo BCG vakcinom decenijama, rekao je danas glavni epidemiolog Mađarske János Szlávik.

  • Zdravlje

  • 31. Maj 2020  

  • 1

Nekoliko zemalja, uključujući Australiju, istražuju vezu između BCG vakcine protiv tuberkuloze (TB) i blaže širenje virusa, rekao je Szlavik na javnom informativnom kanalu M1, prenosi Mađarske agencija MTI.

I Mađarska sprovodi test koji uključuje revakcinisanje zdravstvenih radnika BCG vakcinom da bi se vidjelo da li su bolje zaštićeni od korona virusa, rekao je Szlavik.

Međutim, u Mađarskoj se zaustavlja epidemija, tako da je nejasno hoće li eksperiment dati rezultate, kaže epidemiolog, dodajući u isto vrijeme da će odgovor na pitanje vjerovatno postati jasan tokom potencijalnog drugog talasa virusa.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...