PUTINU SE NEVIĐENO ŽURI, A JASNO JE I ZAŠTO: Ruski predsjednik želi što prije na referendum koji bi mu osigurao vladavinu do 2036. godine

Iako je u posljednja dva dana (30. i 31. maja) broj zaraženih bio veći od 9.000 (ukupno je u Rusiji sada oko 415.000 zaraženih, više od 175.000 je ozdravilo, a gotovo 4.900 je umrlo), epidemiolozi najavljuju da je pandemija koronavirusa u Rusiji ipak ušla u fazu jenjavanja te su već u mnogim dijelovima Rusije, a od danas i u Moskvi, ublažene gotovo dvomjesečne mjere strogog karantina i izolacije.

  • Svijet

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 0

Počinju raditi i sve druge, ne samo kao do sada prehrambena industrija, otvaraju se i obrtnički servisi, hemijske čistionice i praonice, dok će pozorišta, kina, restorani i dalje biti zatvoreni, a fudbalsko prvenstvo moglo bi započeti posljednjeg vikenda u junu bez gledalaca. No, ublažavanje režima karantina jedva su dočekali u Kremlju.

Vladimir Putin već je najavio da će se odgođena (9. maja) vojna parada povodom 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata održati 24. juna na Crvenom trgu prema predviđenom programu. Napomenimo da je prvi ko se javio da će doći na paradu 24. juna bio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. No, mnogo je važnije, pišu moskovske "Vedomosti", da će predsjednik Putin organizirati referendum o ustavnim promjenama (trebao je biti 21. aprila) 1. ili 8. jula.

Kako piše list, u Kremlju se nadaju da će za referendum iskoristiti "mobilizacijski efekt i osjećaj ponosa" od Parade pobjede, da će se na tom valu lako izglasati prijedlog o "brisanju svih dosadašnjih Putinovih predsjedničkih mandata" (tri koja su prošla i četvrti koji traje do 2024.) te mu tim promjenama omogućiti još najmanje dva šestogodišnja mandata, što znači da bi Putin mogao ostati na tronu Rusije sve do 2036., odnosno do svoje 83. godine. (Podsjetimo, na vlast je došao kao 48-godišnjak, a sada mu je 67 godina).

Vladimiru Putinu se žuri da sredi svoj status i osigura nove mandate prije nego što dođe drugi (očekivani najesen) val pandemije, a pogotovo ako, kako predviđaju njegovi eksperti, do kraja 2020. godine ne dosegnu željenih 60 dolara po barelu (trenutno je barel oko 38 dolara, a s padom broja oboljelih od koronavirusa i otvaranjem mnogih zemalja i tržišta potreba za naftom je porasla za 20 posto, nakon martovskih naftnih katastrofa za zemlje proizvođače).

Kako piše moskovska "Novaja Gazeta", Putin ne želi čekati jesen da bi tada išao na referendum, jer želi tu najvažniju odluku svog režima imati u rukama za mirno ljeto, u očekivanju neizvjesne jeseni. Osim toga, ankete koje su se radile posljednjih mjeseci, nisu mu išle u prilog. Trend pada njegove popularnosti se nastavio (najniži je u posljednjih 10 godina), a i dobrom dijelu Rusa nije baš dobro sjela ideja o Putinu kao vječnom predsjedniku. Naime, njih 48 posto bi da on ima još dva mandata, ali njih 47 posto je protiv toga, pokazuju istraživanja vodećeg ruskog sociološkog instituta Levada centar.

Zanimljivo je da su u Levadi ispitivali emocionalni odnos Rusa prema prijedlogu o "brisanju mandata" pa je njih 31 to vezalo uz osobni osjećaj "zadovoljstva i nade", ali je kod 36 posto Rusa to izazvalo osjećaj "nedoumice i negodovanja". U javnosti su se pojavili i neki napuci da se u medijima ne objavljuju anketni rezultati o ustavnim promjenama koji ne idu u prilog Putinu, a kad su u martu izašli nepovoljni rezultati Levade, glasnogovornik Putina Dmitrij Peskov kazao je, prema agenciji Interfax, da se rezultati koje objavljuje Levada, razlikuju od onih kojima raspolaže Kremlj.

Putin svakako želi da mnogo prije isteka sadašnjeg mandata ima čistu situaciju, pogotovo zato što mnoge analize pokazuju da će se posljedice pandemije na ekonomiju (na samo rusku nego i svjetsku) osjećati možda sve do 2024. godine, pogotovo zbog tog drugog vala, koji već izaziva nelagodu. Kako pišu moskovske "Izvestije", već je 10 posto ljudi izgubilo posao, a čak 40 posto izgubilo je na plaći te se očekuje pad potrošnje za gotovo 2 do 4 posto, kao i propast mnogih firmi.

Poseban udarac podnijet će većinska srednja "klasa", kojoj se čak predviđa drastično osiromašenje, kako kaže Jaroslav Kuzminkin iz prestižne moskovske Više ekonomske škole. Upravo zbog tog drugog vala, grupa poznatih ruskih ljekara i epidemiologa obratila se pismom potpredsjednici Vlade Tatjani Golikovoj i ministru zdravstva Mihailu Mišustinu, u kojem piše, kako piše moskovski RBK, da treba riješiti problem stalnog nedostatka zaštitne opreme za ljekare, traže ozbiljniju pripremu za drugi val, napominju da je došlo do paralize zdravstvenog sistema zbog pandemije i traže rješenja. Pismo je potpisalo 28 vodećih ruskih ljekara i epidemiologa.

(Jutarnji.hr/SB

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...