NOVALIĆ NA SLOBODI, ČOVIĆ NA APARATIMA: "Nedopustivi su pritisci SDA na pravosudni sistem"

"Navode i izjave bošnjačkih političkih predstavnika i „upiranje prstom“ kako su Hrvati krivi za sva događanja kojima svjedočimo posljednja tri dana su za krajnju osudu i temelje se na očiglednom neracionalnom pristupu. Uz to, vrši se neviđen politički pritisak na pravosudne institucije, što je nedopustivo u jednoj demokratskoj i pravnoj državi u kojoj bi zakoni trebali jednako vrijediti za sve", navodi se u saopćenju za javnost nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS), kojom rukovodi lider HDZ-a Dragan Čović.

  • Politika

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 1

Iz HNS-a navode da pitanje radi li se o kriminalnim i protuzakonitim radnjama prepuštaju pravosuđu, koje će dati konačan odgovor na sva sporna pitanja.

“Kriminal ima svog počinitelja i treba za takvo što odgovarati. Također, presumpcija nevinosti vrijedi za svakoga dok institucije ne dokažu drugačije. Takvo što se zove vladavina prava i pravna država, koja mora imati snažne temelje koji jednako važe za sve, i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate. Sve ostalo je autokracija i vodi nas u demokratski sunovrat i totalitarni način upravljanja. To je univerzalno polazište ukoliko doista želimo imati demokratski uređenu i snažnu državu po uzoru na zapadna društva i Europsku uniju, kojoj težimo”, saopćeno je iz HNS-a.

Istaknuto je da su optužbe o nekakvom državnom udaru s nacionalnim predznakom jeftina floskula.

"Po istoj logici stvari, jesu li američke vlasti izvršile udar prije tri dana stavljanjem nekadašnjih visokih bošnjačkih političkih dužnosnika na crnu listu zbog koruptivnih afera? Je li takvo što udar na Bošnjake? Je li trgovina utjecajem u aferi „Asim“ također udar na dokazane patriote?", pitaju se u HNS-u.

Kriminalne radnje i korupcija, kako je navedeno, nemaju nacionalni, jezični ili vjerski predznak.

“Medijska huškanja, prozivanje i etiketiranje bilo koga u ovom trenutku predstavlja neodgovorno ponašanje koje u svojoj krajnosti ne može ničemu pridonijeti osim trovanju međunacionalnih odnosa, koji su već ionako narušeni. Kreiranjem lažne slike stvara se još veća društvena i politička dubioza, koja u krajnjem ishodu ne može pridonijeti ničemu dobrom”, navodi se u saopćenju za javnost HNS-a BiH.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...