NE RADITE OVO NI ZA ŽIVU GLAVU: Zbog ovoga će vam potpuno blokirati mobiteli s Androidom, najviše su ugroženi vlasnici Samsunga…

Leaker Ice Universe objavio je informaciju o fotografiji koju niko s Android mobitelom ne bi smio postaviti za pozadinu svog ekrana.

  • HiTec

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 0

Atraktivna scena planinskog pejzaža, šume i jezera iz nekog će razloga "pokvariti" mobitele na Androidu i učiniti ih gotovo neupotrebljivim. Eksperiment su odmah pokušali s portala 9to5Google, a u priloženom videu možete vidjeti učinak ove "maliciozne" fotografije.

Čim je postavljena kao pozadinska, mobitel je "poludio" te počeo kontinuirano uključivati i isključivati ekran. Daljnja istraga pokazala je da su ovom problemu najviše podložni određeni stariji mobiteli Samsunga, kao i Pixel 3XL na Androidu 10. U Androidu 11 stvar je, kako se čini, ispravljena.

Otkriven je i vjerovatni uzrok neobičnog ponašanja mobitela. Fotografija koja ih tjera na blokiranje i nestabilan rad, spremljena je, naime, u RGB zapisu boja, dok Androidi po defaultu žele prikazati sliku u sRGB sistemu (standard RGB). Uređaji koji imaju problema s kompatibilnošću ovih načina prikazivanja boje, nakon pokušaja prikazivanja predmetne slike – otkazuju poslušnost.

Pošalje li vam neko ovu fotografiju i ako je postavite za wallpaper, uređaj ćete moći osposobiti jedino njegovim potpunim resetiranjem na tvorničke postavke kroz safe mode ili preko bootloadera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...