ISPRAVKA - Ricinusovo ulje ne liječi rak kože, alergije niti alkoholizam

NAPOMENA: Portal "Slobodna Bosna" je 02.06. 2020. objavio tekst pod naslovom "DVA SASTOJKA ČINE ČUDA: Ovaj kućni pripravak liječi na desetine bolesti, ali ono što čini bradavicama, posebna je priča…". Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da se radi o pseudo nauci te da ricinusovo ulje ne liječi rak kože, alergije niti alkoholizam, kako je navedeno u tekstu.

  • Zdravlje

  • 02. Jun. 2020  15. Jun. 2023

  • 0

U prvobitnom tekstu objavljenom na portalu "Slobodna Bosna" navedeno je da kombinacije sode bikarbone i ricinusa liječi niz bolesti te da je "doktor William McCray detaljno je opisao uspjeh u liječenju različitih tegoba s ricinusovim uljem".

Šta su činjenice?

Kako se u njegovoj biografiji navodi, McGarey je bio “holistički ljekar”, koji je “značajno unaprijedio praksu holističkih metoda liječenja Edgara Caycea”. Cayce je, navodi enciklopedija Britannica, samoproklamovani iscjelitelj sa malo formalnog obrazovanja, koji je praktikovao homeopatiju. 

I dok ricinusovo ulje zaista može imati određene benefite za ljude, poput efekata u tretiranju problema sa kožom ili probavom, ne postoje dokazi da može liječiti sve što mu se u domaćim medijima pripisuje.

Ne postoje dokazi da zbog konzumacije ricinusovog ulja alergije nestaju. Sa druge strane, ricinusovo ulje kod pojedinaca/ki može izazvati alergijske reakcije. Alergijske reakcije na ricinusovo ulje mogu, između ostalog, uključivati osipe, otoke i svrab.

Također, ne postoje dokazi da je kombinacija sode bikarbone i ricinusovog ulja ispitivana u svrhe liječenja raka kože niti da je tako nešto naučno dokazano.

Cijelu analizu možete pročitati na OVOM LINKU

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...