TEGELTIJA POTVRDIO: Bevanda potpisao odluku o preraspodjeli sredstava na način kako je napisano u Pismu namjere MMF-u

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara potvrdio je danas da je odluka o preraspodjeli sredstava MMF spremna, da je potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i da će danas to biti realizovano, prenose "Nezavisne".

  • Vijesti

  • 02. Jun. 2020  

  • 0

Predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da je ova odluka usaglašena jučer.

Tegeltija kaže da je riječ o raspodjeli novca na način kako je napisano u Pismu namjere MMF-u, a to znači 62% za Federaciju BiH (sa 10 kantona), 38% za Republiku Srpsku s tim da će oba entiteta preusmjeriti po 0,5% za Distrikt Brčko.

Prema tom dogovoru, koji su ranije postigli lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović, iznos koji je namijenjen za Federaciju BiH će biti podijeljen na način da će 50% dobiti federalni nivo, a preostalih 50% će biti podijeljeno po kantonima.

Podsjećamo, MMF je Bosni i Hercegovini odobrio 330 miliona evra, koja stoje na računu Centralne banke BiH. Prethodno je guverner CB BiH izjavio da ta sredstva neće biti raspodijeljena bez odluke Savjeta ministara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...