DUNOVIĆ UPUTIO ZAHTJEV, PITANJE JE SAMO JEDNO: "Je li Ministarstvo finansija FBiH preuzelo ulogu zakonodavca i prekršilo Ustav Federacije?"

Potpredsjednik Dunović smatra da postoji osnov koji upućuje na to da je Ministarstvo finansija FBiH, u ovom slučaju, uzurpiralo ovlasti zakonodavne vlasti...

  • Mini market

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 0

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović uputio je Ustavnom sudu FBiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti članova 8 i 31 Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, piše NAP.

Istovremeno je upućen i Zahtjev za privremenu mjeru kojom bi se, ukoliko Ustavni sud prihvati Zahtjev, odmah obustavila primjena navedenih članova.

Potpredsjednik Dunović smatra da postoji osnov koji upućuje na to da je Ministarstvo finansija FBiH, u ovom slučaju, uzurpiralo ovlasti zakonodavne vlasti.

Spornim Pravilnikom Ministarstvo je, naime, propisalo naplatu poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti na način da se vrši procjena o tome radi li se o samostalnoj ili nesamostalnoj djelatnosti, što je u suprotnosti sa samim Zakonom o porezu na dohodak.

Zakonom je jasno definisana razlika između samostalne i nesamostalne djelatnosti te dalje „procjenjivanje“ spornim Pravilnikom upućuje na moguću povredu ustavnosti i zadiranje izvršne vlasti u nadležnosti zakonodavne, što može stvoriti pravnu nesigurnost. 

Ustavni sud razjasnit će je li bilo kršenja Ustava po ovom pitanju, saopćeno je iz kabineta Milana Dunovića.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...