"SB" MISIJA; ZGRADA FRANJEVAČKOG SAMOSTANA NA GRBAVICI ZJAPI PRAZNA: Imovinskopravni odnosi koče obnovu objekta koji je uništen u ratu

Cjelokupna priča počinje 1937., kada Franjevačka provincija Bosna srebrena kupuje zemljište na Kovačićima, odnosno nogometno igralište kluba SAŠK i još nešto zemljišta za 1.000.000 tadašnjih dinara...

  • Društvo

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 0

Franjevački samostan Uzvišenja sv. Križa i svetište Nikole Tavelića, jedna od kuća Franjevačke provincije Bosne srebrene, koja se nalazi na Grbavici, godinama vodi pravnu bitku s Općinom Novo Sarajevo u vezi s objektom "Lamela C" koji je ostao devastiran nakon rata.

Ratna dobit

Cjelokupna priča počinje 1937. godine, kada Franjevačka provincija Bosna srebrena kupuje zemljište na Kovačićima, odnosno kupili su nogometno igralište kluba SAŠK i još nešto zemljišta za 1.000.000 tadašnjih dinara.

Gradnja Franjevačkog samostana i teologije počinje 1940. godine i završena je u Drugom svjetskom ratu 1942. godine.

Neposredno nakon Drugog svjetskog rata, u martu 1947. godine, tadašnje komunističke vlasti u Narodnoj republici Bosni i Hercegovini odlukom Vrhovnog suda NRBiH oduzimaju od franjevaca zemlju i objekte. Franjevci do danas vode bitku i spor s vlastima da povrate ono što je 1947. godine oduzeto.

U tu svrhu unajmili su advokata Ramu Atajića, koji je za "Slobodnu Bosnu" ispričao da je zemlja oduzeta tako što su komunisti pronašli, navodno, pet miliona NDH-ovskih kuna donacija i optužili su crkvu da je to njena ratna dobit i time joj oduzeli imovinu.

"Zemljište je 1947. godine dato Poljoprivrednom fakultetu na korištenje, a poslije je tu bio i Šumarski fakultet. Potom se i zaratilo u BiH, objekt je zapaljen i srušen. Nakon rata su se franjevci jedva uspjeli dogovoriti s Općinom Novo Sarajevo da im se dozvoli da adaptiraju objekte. Nakon što su obnovljene 'Lamela A' i 'Lamela B', Općina im je dozvolila da koriste te prostorije bez naknade, ali im nisu dali obnavljanje 'Lamele C'. Iako se radi o zemlji Franjevačke provincije Bosne srebrene, Općina im nije dozvolila urabnističku i građevinsku dozvolu da obnove 'Lamelu C'", ispričao je Atajić.

Opomena pred tužbu

U obnovu dva objekta do sada je uloženo 8 miliona maraka, a za potpunu obnovu potrebno je još 5 miliona. Franjevci su do sada uspjeli pronaći i taj novac, jer su dobili od raznih humanitarnih organizacija i iz donacija, ali još nemaju potrebne dozvole.

Atajić priča da su došli njemu sa zahtjevom da ih zastupa u ovom pravnom sporu s Općinom Novo Sarajevo i dodaje da je "vidio da su franjevci bili u pravu i zato je odlučio preuzeti slučaj".

"Njima se ne dozvoljava da koriste vlastitu nekretninu. Ta 'Lamela C' zjapi prazna, tu se sakupljaju narkomani i psi lutalice. Po preuzimanju slučaja, obratio sam se načelniku Nedžadu Koldži i zamolio da izađe ususret tim ljudima i omogući im obnovu objekta. Svoj posljednji zahtjev naslovio sam kao 'Opomena pred tužbu' da Općina pokuša pronaći rješenje. Ja mogu čekati do 20. juna. Ukoliko ne izdaju dozvole, ići ću na međunarodne institucije. U BiH se ne može voditi takav postupak, jer nema zakona o restituciji, koji bi to riješio. Ovdje mogu dobiti samo od Vijeća ministara BiH i Ustavnog suda BiH nekakav dokument da se ovdje ne može voditi postupak i onda idem na međunarodni sud. Sada očekujem odgovor iz Općine Novo Sarajevo", objašnjava Atajić.

Ugovor na neodređeno vrijeme

Upit smo proslijedili i Općini Novo Sarajevo tražeći njihovu verziju priče.

Kako nam je pismenim putem odgovorio načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, zgrada sa pripadajućim zemljištem u kojoj se nalazi Franjevački provincijalat Bosne srebrene u ulici Zagrebačka br. 18 državno je vlasništvo sa pravom raspolaganja Općine Novo Sarajevo.

Naš sagovornik spomenuo je da nekretninom raspolaže Općina prema ZK ulošku broj: 491 Općinskog suda u Sarajevu, ZK ured, od 4. januara 2017. godine, Katastarska općina SP_SARAJEVO-MAHALA CXXXV.

"Na osnovu Ugovora o zakupu nekretnina broj: 02-14-2674/06, zaključenog 18. oktobra 2006. godine između Općine Novo Sarajevo, kao zakupodavca, i Franjevačkog provincijalata Bosne srebrene kao zakupca, korisnik predmetne zgrade je Franjevački provincijalat Bosne srebrne. Ovaj ugovor je zaključen na neodređeno vrijeme, do momenta restitucije, kada će se konačno riješiti pitanje vlasništva budući da se tada pretpostavljalo da će i ovo pitanje biti riješeno restitucijom", objasnio je Koldžo.

Pravobranilaštvo Općine Novo Sarajevo u maju 2020. godine zaprimilo je podnesak Franjevačkog provincijalata Bosne srebrene za ostvarivanje prava na donošenje odluke o vraćanju na korištenje i upravljanje imovine – nekretnina u ulici Zagrebačka br.18, a upućen je po advokatu Rami Atajiću.

Prikupljanje dokumentacije

Prema informacijama iz Pravobranilaštva, u toku je prikupljanje dokumentacije kako bi se dao odgovor na dostavljeni podnesak koji će biti upućen na odgovarajuće adrese. Koldžo navodi zašto je zahtjev za izdavanje potrebnih saglasnosti odbačen kao preuranjen.

"Ugovor o zakupu koji je potpisan, precizirao je da se zakupac obavezuje da neće bez saglasnosti zakupodavca Općine Novo Sarajevo vršiti preinake i prepravke spomenutih nekretnina, što podrazumijeva pribavljanje saglasnosti za sve veće preinake i prepravke predmetnih nekretnina. Cijeneći gore navedeno te odredbe Zakona o prostornom uređenju, kojim je propisano da je uz zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti potrebno dostaviti zemljišnoknjižni izvadak kao dokaz o vlasništvu objekta koji se rekonstruiše i sanira te činjenicu da Franjevački provincijalat Bosne srebrene nije vlasnik predmetne nekretnine niti je pribavljena saglasnost Općinskog vijeća Novo Sarajevo za izvođenje predmetnih radova, nije bilo uvjeta za udovoljenje zahtjevu Franjevačkog provincijalata Bosne srebrene za izdavanje urbanističke saglasnosti za radove na rekonstrukciji i sanaciji dijela 'Lamele C'.

Na predmetni zaključak Franjevački provincijalat Bosne srebrene uložio je žalbu, koja je od drugostepenog organa rješenjem odbijena, a Franjevački provincijalat Bosne srebrene na isto rješenje pokrenuo je upravni spor kod nadležnog suda u Sarajevu, koji još nije okončan", navodi Koldžo.

(K. S.)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...