AMEL TUKA DOBIO DIPLOMATSKI PASOŠ BiH: "S ponosom nosim ime domovine, mi smo unikatni kao narod"

Tukin angažman u vrhu svjetske atletike je nabolji način promocije Bosne i Hercegovine

  • Sport

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uručila je diplomatski pasoš trofejnom bh. atletičaru Amelu Tuki, prenosi SCSport.

Tuki je dodijeljen diplomatski pasoš da bi lakše putovao na brojna svjetska takmičenja i u najboljem svijetlu na sportskom planu predstavljao Bosnu i Hercegovinu. Diplomatski pasoš se dodijeljuje osobama za koje ministar vanjskih poslova smatra da je potrebno radi obavljanja poslova ili funkcije od interesa za BiH.

Kako je Turković kazala, Tukin angažman u vrhu svjetske atletike je nabolji način promocije Bosne i Hercegovine, zbog čega ovaj atletičar spada u kategoriju ambasadora BiH najvišeg ranga.

“Amel Tuka je osoba broj jedan iz sportskog svijeta. On je 1. oktobra 2019. godine osvojio srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Lično sam svjedočila tom uspjehu i navijala za njega. Svi ambasadori zajedno ne mogu da ostave takav dojam, kakav je ostavio Tuka. Svako srce je kucalo u znak njegove podrške i nadali se da će uspjeti ostvariti rezultat koji je za sve nas bio ponos. Srce nikada ne zakuca tako jako, kao kada se ostvaruju takvi rezultati za BiH”, kazala je Turković.

Naglašava da je Tuka uzor za bh. djecu kojim putem treba ići, kako razvijeti duh i tijelo, te kako se treba boriti za svoju zemlju i postizati rezultate.

Tuka je naglasio da mu je dodjeljivanje diplomatskog pasoša poseban trenutak jer od svoje zemlje dobija nešto što je veoma vrijedno i što on izuzetno poštuje.

“Gdje god da idem sa sobom ponosno nosim ime Bosne i Hercegovine. Unikatni smo kao narod i trebamo biti ponosni. Nikada neću zaboraviti doček nakon povratka iz Katara. Nadam se da će iza mene biti još Amela, da generacijama koje dolaze bude lakši put do uspjeha. S prijateljima iz Katara želimo krenuti u unaprjeđenje atletike u BiH. Želimo obnoviti staze i stadione i pokrenuti školu trčanja, a to je i meni veliki vjetar u leđa da nastavim raditi dalje”, izjavio je Tuka.

Kako je kazao, diplomatski pasoš će mu mnogo pomoći u svom narednim projektima, a potrudit će se da opravda ukazano povjerenje.

Kada su u pitanju raniji dobitnici diplomatskih pasoša Turković je kazala da, prema podacima kojima ona raspolaže, Igor Crnadak je uručio diplomatski pasoš najboljoj odbojkašici Evrope u 2017. godini i reprezentativki Srbije Tijani Bošković, doktorici Snežani Gajić, humanitarnoj aktivistkinji Sari Petković i fudbaleru Miralemu Pjaniću. Prethodno je Zlatko Lagumdžija u 2012. godini pasoš uručio ambasadoru UNICEF-a i fudbalskom reprezentativcu BiH Edinu Džeki. Turković dodaje da je i prije tog perioda bilo uručenja diplomatskih pasoša, ali njihovi rokovi su istekli.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...