HAOS U NEW YORKU: Pogledajte kako policija hapsi demonstrante koji krše policijski sat

Guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da njujorška policija nije uspjela spriječiti pljačku i druge kriminalne aktivnosti tokom sinoćnjih protesta.

  • Svijet

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

Demokratski guverner Cuomo kritizirao je na pres-konferenciji predsjednika Donalda Trumpa zbog lošeg odgovora na proteste širom zemlje.

Kazao je da on koristi svoju poziciju da bi se fokus stavio na pljačkaše kako "ne bi morao pričati o ubistvu Georgea Floyda".

Guverner je rekao da bi njujorška policija (NYPD), u kojoj je 38.000 policajaca, trebala rasporediti veće snage kako bi spriječila pljačku i vandalizam.

Cuomo je, također, izjavio da demokratski gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio nije shvatio razmjere protesta, čiji je okidač bila smrt nenaoružanog crnca Georgea Floyda prilikom nasilnog privođenja u Minneapolisu prošle sedmice.

Iako je gradonačelnik De Blasio uveo policijski sat od 20 sati, demonstranti su ignorisali tu naredbu. Policija je uhapsila više od 200 demonstranata.

"NYPD i gradonačelnik nisu sinoć odradili svoj posao", kazao je Cuomo, koji je i u prošlosti ulazio u sukobe s De Blasiom.

"Mislim da gradonačelnik potcjenjuje razmjere problema", dodao je.

Cuomo je rekao da je bijesan, jer pljačkaše policija većinom nije zaustavila.

Kazao je da bi NYPD, s obzirom na snage koje ima na raspolaganju i iskustvo, trebao biti u stanju kontrolirati situaciju, ali da je 13 hiljada pripadnika Nacionalne garde spremno uskočiti.

Nacionalna garda ustrojena je po saveznim državama i teritorijima i njome zapovijeda guverner.

Protesters leave the Manhattan Bridge after being stopped by police last night during an 8pm curfew which thousands ignored but which was followed by less rampant destruction than on previous days in New York City

Looters broke into Zara near the World Trade Center, Nordstrom Rack on 6th Avenue, fought with Guardian Angels at Foot Locker in the East Village and stores were also targeted in Soho again.

People are arrested for looting in New York City last night as police swooped on people who broke the city's curfew

People are arrested after looting in New York City last night on another day of angry protests following the death of George Floyd in Minneapolis last week

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...