KRVNIK IZ KALINOVIKA KAO INSPIRACIJA: Beogradski umjetnik priprema izložbu o ratnom dnevniku Ratka Mladića, našli su ga slučajno, iza lažnog zida…

Izložba radova umjetnika Vladimira Miladinovića pod nazivom "Dnevnik", koja se bazira na ratnom dnevniku Ratka Mladića - dokumentu iz sudskog procesa koji je protiv njega vođen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, bit će otvorena u subotu u Galeriji "Eugster" u Beogradu.

  • Kultura

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

Na izložbi će biti prikazana serija od 400 crteža, saopćila je danas beogradska kancelarija njemačke organizacije "Forum ZFD".

Miladinović postavkom pokreće niz pitanja - šta to određeni materijal čini adekvatnim za pravno birokratski forum kakav je MKSJ, koja je uloga umjetničke imaginacije u procesima suočavanja s traumatičnom prošlošću, koji su limiti arhivske građe koja je već poslužila svojoj svrsi pred sudom te kakva je sudbina arhiva po završetku rada MKSJ-a.

Dnevnik je pronađen 2010. godine u Beogradu tokom jedne od pretraga istražnog tima Haškog tribunala, kada je otkriven lažni zid u jednoj od kuća u kojima se Mladić skrivao.

Iza pregrade se nalazio veliki broj Mladićevih ličnih bilješki iz ratnih devedesetih godina, kao i mnoštvo audio i videokaseta, fotografija i dokumenata koji svjedoče o ratnim dejstvima.

Vladimir Miladinović već se godinama bavi arhivskim istraživanjem tabuiziranih historijskih perioda oko kojih se teško postiže širi društveni konsenzus, koristeći tehniku vjernog iscrtavanja prikupljenog materijala u tehnici laviranog tuša.

Dobitnik je nagrade 53. oktobarskog salona, kao i glavne nagrade Fonda za crtež "Vladimir Veličković".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...