VESELJE SE ŠIRI NA SVE STRANE: Centralna banka doznačila entitetima 330 miliona eura!

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je za Srnu da su sredstva od oko 330 miliona eura kredita MMF-a, namijenjena za povećane potrebe zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, uplaćena na podračune ministarstava finansija Republike Srpske i Federacije BiH te Brčko distrikta u omjeru koji je ranije dogovoren.

  • Ekonomija

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

Softić je rekao da su sredstva uplaćena na račune banaka po instrukcijama nadležnih ministarstava i da tim sredstvima Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt mogu da raspolažu.

"Konačno je cijela ova priča u vezi sa sredstvima MMF-a završena i kao čovjeku mi je drago da je do toga došlo, jer nijednoj banci, pa ni Centralnoj banci, nije u interesu da sredstva stoje na računu", rekao je Softić.

Vijeće ministara jučer je jednoglasno donijelo odluku o raspoređivanju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda.

Sredstva su raspoređena po osnovu Instrukcije o alokaciji sredstava Ministarstva finansija i trezora BiH, i to 61,5 odsto za FBiH sa svojih 10 kantona, 37,5 odsto za Republiku Srpsku i jedan odsto za Brčko distrikt.

Nankon skoro jednomjesečne blokade, Vijeće ministara BiH usvojilo je na jučerašnjoj sjednici Odluku o povlačenju kredita MMF-a u iznosu od 330 miliona eura. Kredit je bio blokiran zbog spora ministara iz reda SDA i HDZ-a o raspodjeli federalnog dijela ovih sredstava. Kao što je "Slobodna Bosna" ranije pisala, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) insistirao je da se u raspodjelu sredstava uvrste i kantoni, koji bi tako prvi out imali identičan status kao dva entiteta i Brčko distrikt, na šta bošnjački ministri nisu željeli pristati.

U novoj Odluci o raspodjeli sredstava, koju je, nakon jednomjesečne blokade, predložio ministar Bevanda, pronađena je formulacija koja zadovoljava obje strane, i HDZ i SDA. Naime, kantoni se ne spominju kao zasebni subjekt korištenja kredita, na čemu je ranije insistirao ministar Bevanda, nego se spominju kao sastavni dio Federacije BiH. Tako se u novoj Odluci navodi da će 61,5 posto dobiti Federacija „sa svojih 10 kantona“.

Izmijenjena je i ranija formulacija o dijelu sredstava koji pripada Brčko distriktu. Ministar Bevanda ranije je napisao da će entiteti po pola posto sredstava ustupiti Brčko distriktu, što je, također, pogrešno, jer Distrikt ima istu ulogu kao i dva entiteta pa se u novoj Odluci navodi da će Brčko distrikt dobiti 1 posto ukupnih sredstava MMF-a.

Ranije je „Slobodna Bosna“ pisala da je Vlada Federacije BiH usvojila rebalans budžeta prema kojem će 50 posto sredstava iz federalnog dijela kredita MMF-a pripasti kantonima, pri čemu će Vlada Federacije vratiti kompletan iznos federalnog dijela kredita.

alt(A. M.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...