I NEMA OPROSTA, ZNAJU ŠTA RADE: Za skrnavljenje simbola Crne Gore propisana kazna zatvora i do...

Crnogorskoj policiji je od početka ove godine prijavljeno pet slučajeva skrnavljenja državnih simbola Crne Gore, a protiv devet osoba podnesene su krivične prijave zbog sumnje da su povrijedili ugled države Crne Gore.

  • Regija

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 0

“Upravi policije je od 1. januara do 26. maja 2020. godine prijavljeno pet slučajeva skrnavljenja državnih simbola Crne Gore”, saopšteno je podgoričkom CdM-u iz Uprave policije.

Tokom istražnih aktivnosti, policija je otkrila 10 osoba koje su oskrnavile državna obilježja te su protiv njih devet podnesene krivične prijave za krivična djela povreda ugleda Crne Gore, dok je protiv jedne osobe podnesena prekršajna prijava zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru.

Posljednji zabilježeni slučaj skrnavljenja crnogorskih državnih simbola zabilježen je 23. maja u Bijelom Polju kada su trojica mladića uništila 13 državnih zastava Crne Gore. Nakon saslušanja kod nadležnog tužioca i sudije, dvojici od njih Bogdanu Ćinćuru i Rastku Ćetkoviću iz Bijelog Polja određen je pritvor u trajanju do 30 dana zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo povreda ugleda Crne Gore.

U Krivičnom zakoniku Crne Gore propisano je da će onaj ko javno izloži poruzi Crnu Goru, njenu zastavu, grb ili himnu, biti kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Ranije je iz Ministarstva kulture saopšteno da su, nakon stupanja na snagu Pravilnika o bližem načinu isticanja, upotrebi, kao i sastavu materijala zastave Crne Gore, stvoreni svi neophodni uslovi za potpunu primjenu Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti.

Cilj usvajanja ovih zakonskih akata je da se izbjegnu neželjene posljedice ili primjena kaznenih odredbi ovog zakona i drugih propisa kojima se štite crnogorski državni simboli.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...