OD VIŠK(OVIĆ)A GLAVA BOLI: U RS-u "potonulo" 4.300 radnih mjesta, ali tek slijedi...

...pravi talas otkaza.

  • Ekonomija

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 0

Epidemija korone donijela je poslodavcima u RS-u velike probleme, koji su za posljedicu imali gubitak čak 4.300 radnih mjesta, a među njima je više od 2.500 onih koji su radili na određeno vrijeme.

Privrednici i sindikalci u RS-u nisu veliki optimisti i smatraju da u naredna tri mjeseca slijedi borba za svako radno mjesto. Prema njihovim riječima, sada je najbitnije da se pokuša zaustaviti veći broj otkaza. O vraćanju radnih mjesta koja su izgubljena u epidemiji, tvrde, ne treba ni razmišljati, jer će to biti nemoguće.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS-a, kaže za "Novosti" da privrednici rade sa 30 do 50 posto kapaciteta. "Mašinska i autondustrija su na velikom udaru, prerađivačka industrija također, jer su najveći kupci iz Italije i Austrije. Njemačke firme su smanjile narudžbine od naših firmi", ističe Ćorić te dodaje:

"Zbog smanjenog obima poslovanja, nažalost, uslijediće otkazi po mnogim firmama u RS-u, a to bi se moglo mjeriti gašenjem hiljada radnih mjesta. Rješenje je da se maksimalno pomogne privrednicima kako bi pokušali zadržati sve radnike do septembra, jer se tada očekuje oporavak privrede."

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS-a, kaže da je realni sektor dobio veliki udarac u odnosu na budžetske korisnike.
"Sve više ugostitelja i zanatlija gubi poslove i neće ih ponovo pokretati.

O hotelijerstvu je suvišno i govoriti. Većina je ostala bez posla, jer nema gostiju", ističe Tatić i dodaje da se, bez pomoći Viškovićeve vlade, teško može očekivati oporavak.

(BN TV/Indikator) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...