AMERIKA SE BUDI: Bivši američki predsjednici osudili rasnu diskriminaciju; Nisu poštedjeli ni Trumpa

Većina bivših američkih predsjednika jasno, glasno i udruženo osudila je nejednakost i diskriminaciju Afroamerikanaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

  • Svijet

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 0

Ovo je došlo nakon smrti nenaoružanog Georgea Floyda, koji je stradao prilikom nasilnog policijskog privođenja.

Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama objavili su saopćenja kojima su osudili nejednakost i diskriminaciju Afroamerikanaca u SAD-u. Simptomatično je da su i oni direktno i indirektno kritikovali predsjednika Donalda Trumpa i njegove poteze koje povlači tokom krize.

Carter je poručio da je potrebno učiniti više kako bi se adresirao problem policijskog i pravosudnog sistema koji diskriminira prema rasi.

"Mi smo odgovorni za stvaranje svijeta mira i jednakosti za nas i buduće generacije", rekao je Carter.

Istovremeno, jedan od omraženih predsjednika u historiji, republikanac George Bush također je u saopćenju objavljenom u utorak govorio o rasizmu prema Afroamerikancima.

"To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh", poručio je Bush.

Demokrat Barack Obama, jedini afroamerički bivši predsjednik, obratio se javnosti nekoliko puta od Floydove smrti. Kazao je da protesti predstavljaju “stvarnu i legitimnu frustraciju zbog deceniju dugih neuspješnih reformi policijske prakse i šireg kaznenopravnog sistema”.

Bill Clinton je Floydovu smrt nazvao “posljednjom u nizu tragedija i nepravdi i bolnim podsjetnikom da nečija rasa još određuje kako će se prema njemu odnositi u gotovo svakom aspektu američkog života”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...