HAFTAR I RUSKI PLAĆENICI BJEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA: Snage odane libijskoj Vladi proglasile kraj opsade Tripolija...

Snage povezane s međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva Libije priopćile su u četvrtak da su vratile kontrolu nad svim točkama ulaza u Tripoli. nakon preuzimanja zračne luke i proglasile kako je opsada grada od protivničkih skupina, koja je trajala više od godinu dana, završena.

  • Svijet

  • 04. Jun. 2020  

  • 1

Ova objava označava još jedan poraz oružanih snaga, koje predvodi penzionirani general Khalifa Haftar i koje drže istok zemlje, prenosi Beta.

Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji.

Snage povezane s Vladom u Tripoliju u srijedu su objavile da su vratile kontrolu nad Međunarodnom zračnom lukom u Tripoliju, koju su Haftarove snage zauzele prošle godine.

'Gradske granice Tripolija oslobođene'

"U ovim povijesnim trenucima, objavljujemo da su sve gradske granice Tripolija oslobođene", rekao je Mohammed Gnounou, glasnogovornik snaga koje podržavaju Vladu nacionalnog jedistva, čije sjedište je u Tripoliju.

Od 2015. godine Libija je podijeljena između dve vlasti - jedne na istoku, a druge na zapadu zemlje.

Haftarove snage bazirane na istoku krenule su u ofenzivu u travnju prošle godine da glavni grad Tripoli preuzmu od Vlade nacionalnog jedinstva, koju podržavaju i Ujedinjeni narodi.

Zračna luka u Tripoliju je zatvorena od 2014. godine, nakon teških borbi, u kojima je velik dio infrastrukture uništen.

Letovi su bili premješteni u zračnu luku Mitiga, ali i ona je zatvarana nekoliko puta protekle godine, zbog topničke vatre Haftarovih snaga.

UN: Dogovoren nastavak pregovora

UN je ovoga tjedna objavio kako su se zaraćene strane u Libiji dogovorile da nastave pregovore o prekidu vatre.

Posljednjih mjeseci su snage vjerne Vladi u Tripoliju, koje podržavaju Turska, Italija i Katar, vratile neke ključne gradove oko glavnog grada.

Međutim, Haftarove snage, koje podržavaju Rusija, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, uzvratile su napadima iz zraka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...