OČAJNI STE JER VAM SE LAPTOP PREVIŠE GRIJE I ČESTO GASI: Ne brinite, imamo rješenje, vrlo je jednostavno, a ne košta mnogo…

Normalno je da se laptop zagrije tokom korištenja. To je slučaj sa svakim elektronskim uređajima. Međutim, ako se laptop počinje gasiti, zamrzavati i usporeno raditi, moguće je da previsoke temperature negativno utječu na njegove komponente.

  • HiTec

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 0

U tom je slučaju, vrijeme je da smanjite temperaturu laptopa.

HLADNJAK LAPTOPA JE RJEŠENJE

Radi se o podlozi koja ima svoj ventilator, stavlja se ispod laptopa i uključuje pomoću USB kabla.

Radi se o povoljnom rješenju, gdje strateški postavljeni hladnjak može sniziti temperaturu laptopa za nekoliko stepeni.

Osim izgleda postolja te jačine i broja njegovih ventilatora, važni su i materijal i izgled laptopa.

Prije kupovine treba provjeriti gdje se nalaze otvori za zrak na laptopu te im prilagoditi kupovinu postolja za hlađenje kako bi hlađenje bilo optimalno.

OPREZ PRI KORIŠTENJU LAPTOPA

Koristite li laptop često u krevetu na pokrivaču ili jastuku, Ili ga držite u krilu dok sjedite na trosjedu, u velikim ste problemima.

To je još jedan od razloga zbog kojih će laptop biti topliji nego što bi trebao biti. 

Površine poput pokrivača ili jastuka prekrivaju otvore za zrak na laptopu, zbog čega se zaustavlja protok zraka te lako može doći do pregrijavanja.

I u tom slučaju postolje za hlađenje je idealno rješenje.

REDOVNO ČIŠĆENJE

Ventilator na laptopu potrebno je redovno čistiti od prašine i prljavštine koja se s vremenom na njemu nakuplja. Ventilator treba izvaditi i dobro ispuhati, a koliko je to jednostavno, ovisi o modelu laptopa.

Ukoliko vam se sve čini previše komplicirano, laptop uvijek možete odnijeti u servis na čišćenje. Termalnu pastu potrebno je mijenjati kada temperature postanu toliko visoke da ometaju rad procesora. Ako se radi o kvalitetnoj termalnoj pasti, mogu proći godine prije nego što ju je potrebno zamijeniti.

Postoji nekoliko načina pomoću kojih možete pratiti temperaturu komponenti svog laptopa, a Core Temp jedan je od najboljih alata za korisnike Windows OS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...