NAKON GOSTOVANJA NA TELEVIZIJI, ZORAN GAVRILOVIĆ DOBIO PRIJETNJE: "Vojska botova zamijenila paravojne formacije"

Jedan od ključnih problema društva u Srbiji je što se etiketiranje predstavlja kao iznošenje stava.

  • Regija

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 0

Na taj način, u prvom redu mediji, legitimizuju etiketiranje, dovodeći do toga da imamo sve više medijskih ratova, a sve manje dijaloga, kaže za Danas Zoran Gavrilović, saradnik Biroa za društvena istraživanja, kojem je jedna osoba preko društvene mreže Twitter uputila niz prijetnji nakon njegovog gostovanja na televiziji N1.

Kako navodi Zoran Gavrilović, njegovi pravni zastupnici će danas ili u ponedjeljak zbog prijetnji podnijeti krivičnu prijavu. On naglašava da je upravo ovaj incident ključni dokaz da Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) ne radi svoj posao kako treba.

"REM i Radio-televizija Srbije su najodgovorniji za ovo stanje u kojem skoro svako ko izjavi nešto što se ne sviđa vlastima, bude izložen pretnjama. Oni su svojim nečinjenjem pripremili teren za ovakvu društvenu situaciju", navodi Gavrilović.

Prema njegovim riječima, još jedan "kamen temeljac" naše medijske stvarnosti su i armije botova, koje ubijaju svaku mogućnost dijaloga.

"Preduslov normalizacije bi morao da bude raspuštanje vojske botova. Twitter je dijelom to učinio time što je ugasio veliki broj naloga, ali oni očigledno ne odustaju. Oni su zamijenili paravojne formacije iz devedesetih, s tim što su oni pucali, a ovi etiketiraju i vrijeđaju preko medija i društvenih mreža", kaže Gavrilović.

Njemu je jedna osoba, nakon što je gostovao na televiziji N1 u emisiji Jugoslava Ćosića s Oliverom Zekić, članicom Savjeta REM-a, najprije poslala tvit u kojem mu prijeti fizičkim nasiljem, a potom poslala i snimak u kojem osoba na snimku pljuje direktno u kameru. On naglašava da njegov rad nema nikakve veze sa politikom i da on lično nema političku agendu.

"Ja sam neko koga je školovala ova država i danas, kada se bavim poslom koji volim, osjećam obavezu da tom društvu vratim ukazujući na određene negativne pojave. Ja se ne bavim politikom, već samo radim svoj posao", ističe saradnik Biroa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...