PLENKOVIĆ I U MOSTARU PONAVLJA ONO ŠTO JE JOŠ TUĐMAN GOVORIO: "Naša trajna obaveza je da se..."

"...osigura ravnopravnost Hrvata u BiH."

  • Politika

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 2

Predsjednici dva HDZ-a iz BiH i Hrvatske Dragan Čović i Andrej Plenković održali su danas sastanak u Mostaru povodom obilježavanja 30. godišnjice HDZ-a BiH i 15 godinja Čovićevog predsjedavanja ovom strankom. Plenković je prisustvovao i svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH. Poručeno je da Hrvatska i HDZ nastavljaju snažno podržavati BiH na njenom putu ka EU i NATO-u, prenosi N1.

Čović je zahvalio Plenkoviću na nesebičnoj podršci koju je pružao kao premijer RH, ali i kao predstavnik u institucijama EU.

"Naš evropski put, kao jedina perspektiva za Hrvate u BiH i BiH, ne bi se odvijao ovakvom dinamikom da nema gospodina Plenkovića i saradnika, niti bi 2015. godine predali zahtjev za članstvo", rekao je Čović.

Dodao je kako su se na sastanku prisjetili svih iskušenja kroz koja su prošli tokom proteklih 15 godina te je poručio kako će se "u znak zahvalnosti na svemu što Vlada RH radi za BiH, odužiti na način da će izaći na izbore za Sabor Hrvatske i glasati za HDZ".

Plenković je rekao da je u Mostar došao "kao predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a koji kontinuirano i snažno daju podršku BiH na njenom putu ka EU i NATO-u snažno jačajući odnose dvije države i nastojeći da riješe otvorena pitanja".

"Mislim da smo sve oblike saradnje ojačali tokom prethodnih godina i tako ćemo nastaviti. Posebno mi je drago da je Ured za Hrvate izvan Hrvatske utrostručio sredstva za projekte u BiH. Mislim da smo učinili maksimum u razdoblju iza nas", rekao je Plenković.

Podsjetio je da RH sada predsjedava Evropskom unijom i naglasio kako je njihovo djelovanje otežano, jer se zbog pandemije koronavirusa sastanci ne održavaju uživo.

"Brojne naše aktivnosti radimo i dogovoramo putem videokonferencija, a imali smo i sastanak posvećen zemljama Zapadnog Balkana. Kada rezimiramo politiku proširenja, uspjeli smo ostvariti sjajne rezultate, a to je rješenje situacije iz oktobra kada su tri članice blokirale pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i to smo odblokirali", rekao je Plenković.

Dodao je kako će Evropska komisija uskoro izaći sa snažnim paketom podrške za sve države jugoistoka, među kojima je i BiH.

Osvrnuo se i na položaj Hrvata u BiH.

"Naša je trajna obaveza i konstantna politika da se osigura ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, da bude legitimno i ravnopravno zastupljen u svim institucijama. Zalagat ćemo se za rješenja koja će biti prihvatljiva svim strankama. To je pitanje BiH, ali određene poteškoće treba riješiti na način koji će omogućiti učinkovito funkcioniranje BiH", rekao je Plenković.

Na kraju je istaknuo kako svi koji iole razumiju funkcioniranje BiH, znaju da je ravnopravnost ključna za njen napredak te je poručio kako je važno da BiH ide naprijed. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...